Skip to content

Miskolc. Szunyogh főépítész elmondja a frankót Y hosszabítás ügyben

Miskolc. Szunyogh főépítész elmondja a frankót Y hosszabítás ügyben

Szunyogh László elmondta, az Y-híd projekt jóval több, mint csupán egy megújult csomópont, egy négysávossá vált útszakasz és egy, Martinkertváros biztonságosabb elérését biztosító vasúti felüljáró. A teljes beruházásnak az elmúlt években az első két üteme készült el, a turbókörforgalomnál ugyanis a hármas út új nyomvonala indulhatna el a maradék két projekt megépítése után.

Újratervezés

– Amikor ezt a projektet évekkel ezelőtt megálmodták, azért térítették volna el a hármas főutat, mert egy Intermodális Csomópontot terveztek a Tiszai pályaudvar elé. A kormány azonban nem tartotta támogatandónak a város korábbi elképzeléseit két ok miatt: egyrészt mert az út egy szakasza a Kandó Kálmán tér alatt haladt volna, és az alagút elkészítése a közműkiváltások és a Szinva közelsége miatt szükséges speciális szigetelés miatt irreálisan drága lett volna. Másrészt nem támogatták a Tiszai perifériális helyzete miatt sem – kezdte a főépítész.

Az Y-híd viszont már épült, így a tervek újra gondolására volt szükség, mert a város nem szerette volna, hogy a létesítmény torzóként maradjon meg a város közepén. Éppen ezért új koncepciót dolgoztak ki a 3-as út nyomvonalára. „A korábbi tervek szerint, a föld alól feljőve a hármas út a Fonoda utcán folytatódott volna és kötött volna vissza a József Attila utcára, magyarul éppen annak tehermentesítése maradt volna el.

Mi viszont azt mondtuk, hogy az út a Kandó Kálmán téren folytatódjon a Föld felett, és az új nyomvonal a Szinva déli oldalán menjen, az Auchan magasságában forduljon északi irányba és egy új Sajó-hídon keresztül kössön be a régi Bricostore, a mai XXL áruház mellé. Így ugyanis megvalósulna a József Attila utca tehermentesítése, hiszen innen már az autópálya is közel van, megérné tehát az új nyomvonalat használni az átmenő forgalomnak” – vázolta Szunyogh László.

Új koncepció

A koncepcióval kapcsolatban több tervet készített el a NIF által kiválasztott tervező cég, ezek közül végül a kormányzati szervek és az önkormányzat is azt tartotta legjobbnak, ami szerint a hármas ütem (Kandó Kálmán tér – Fonoda utca) közötti szakasz a Szinva déli oldalán, többnyire a jelenlegi MÁV-os ingatlanok helyén haladna, a Baross Gábor utcán a régi helyén épülne egy új Szinva híd, és létesülne egy a Szondy utcánál is.

A négyes ütem pedig (Fonoda utca – József Attila utca) a már fent említett útvonalon haladna, elkészülne az új Sajó-híd és átépülne az Auchan előtti csomópont is. Emellett kerékpárút is létesülne, ez a Kandó Kálmán tér után a Szinva utcán folytatódna és ez is a már emlegetett József Attila utcai csomópontba kötne be, oda, ahol az elmúlt hónapokban kezdték el építeni a Miskolcot Felsőzsolcával összekötő bringautat.

– A villamos jelenlegi végállomása a kettes posta elé kerülne át, fejállomásként, mellé kerülne a buszvégállomás. Ez jelentősen javítaná a vasút és a helyi közlekedés járatainak kapcsolatát, a jelenlegi körforgalom nagyobb részének helyén zöld park, az állomás előtt pedig egy méltó tér alakulhatna ki – részletezte a főépítész, aki hozzátette még: a tervezőktől azt is kérték, hogy gondolják újra a József Attila utca közlekedését is, erre ugyanis az új út megépítése után mindenképpen szükség lesz. Az átgondolás része a József Attila utcán a buszforgalom versenyképes, akadálytalan biztosítása.

A tényleges építkezés leghamarabb csak a kiviteli tervek elkészültét követően, a megfelelő forrás biztosítása után, leghamarabb 2025-ben kezdődhet csak el.

Átprogramozták a lámpákat
Ha már említettük az Y-hídat és turbókörforgalmat, az elmúlt időszak tapasztalatait figyelembe véve újra programozta a projekt által készített területen létesített jelzőlámpákat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága – mondta Szunyogh László. „Kíváncsian várjuk ennek eredményét, az első tapasztalatok mindenesetre jók, a visszajelzések szerint megszűntek a korábban jellemző dugók” – mondta.

minap.hu

Fotó: Archív

Korábban írtuk (2016-ban)

Két nagy hombár épül a Tiszain

Két nagy hombár épül a Tiszain

Új közlekedési csomópontja lesz

 

Miskolcnak, a fejlesztés összesen mintegy nyolcmilliárd forintból valósul meg. Teljesen átalakítják a Tiszai pályaudvar környékét: ide költözik majd a Búza téri Volán-pályaudvar is. A költségeket európai uniós forrásból fedezik.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2023.02.06. 13:22

    Mikor a diósgyőri várat megálmodták, még nem hasonlított Disney-kastélyra, se Neuschwansteinre, akkor volt még jobbágymunka és volt király . . .

  2. Névtelen
    2023.02.06. 20:29

    Miskolc főépítészei nagyon szeretnek utakat tervezni . Nincs itt valami szerepzavar ? Közben meg a város építészete a béka segge alatt. Nem sorolnám.

    • Névtelen
      2023.02.07. 09:17

      Bemásolnád a sort ami arról szól hogy „utakat tervez”?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük