The Times-kommentár: Ukrajnában örökké tartó háború formálódik

Vlagyimir Putyin arra törekszik majd, hogy a konfliktus befagyjon. Ezt azonban nem szabad megengedni, írja az újság diplomáciai szemleírója, Roger Boyes, Kelet-Európa-szakértő.

Boyes azt kérdezi: most hogy a tankok miatt hamarosan szintet lép a fegyveres viszály, mi van akkor, ha a háború kicsúszik az ellenőrzés alól? A szerző, aki volt tudósító többek közt Moszkvában és Varsóban, felidézi, hogy az orosz katonai főiskolákon ma is azt tanítják: az 1943-as kurszki páncélos áttörés fordította meg a világháború menetét. Csak az oroszok jó egymillió embert és 3275 harckocsit vetettek be. Nem véletlen, hogy a nyugati szakértők utána évtizedeken át fetisizálták az orosz tankok jelentette fenyegetést.

Tavaly februárban Moszkva mintegy 2600 harckocsit sorakoztatott fel, ebből 921 megsemmisült, 124 megrongálódott és 534 az ellenség kezére került. Az ukránok 453 páncélosából 293 vált használhatatlanná, 16-ot a sorsára hagytak, és 144-et megkaparintott az orosz hadsereg. De még ha a Nyugat be is váltja a szavát és küld vagy 200 darabot, az ukránok akkor is nagy hátrányban lesznek.