A háború miatt az oroszok kénytelenek lemondani a nemzetközi fegyverkereskedelemben elfoglalt helyükről is

A kapacitásuk már az Ukrajna elleni támadásukat megelőzően is zsugorodásnak indult, viszont mostanra már az is kérdésessé vált, hogy az érvényben lévő szerződéseiket képesek-e egyáltalán teljesíteni.

Háború Ukrajnában
„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok február óta tartanak, az orosz erők több ezer civil életének vetettek véget. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

Nagy mértékben alááshatja Oroszország hírnevét, mint megbízható fegyverexportőrét az ukrajnai háború – írja a brit védelmi minisztérium. Már az Ukrajna elleni támadás megindulása előtt is zsugorodásnak indultak az orosz fegyverexport kapacitásai, most pedig, amikor egymást kizáró keresleti igényekkel szembesül, Moszkva egész biztosan inkább az Ukrajnában harcoló csapatainak felszerelését tekinti majd prioritásnak és nem a külföldi vevők fegyveréhségének kielégítését.

Az alkatrészhiány is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebb felszerelést lesz képes gyártani Oroszország exportra, ez pedig a páncélozott járművek, a harci helikopterek és a légvédelmi rendszerek exportja terén is érzékeltetni fogja a hatását.

Mindezek mellett a már megkötött szerződések teljesítésével kapcsolatban is nehézségekkel kell az oroszoknak szembenézniük, hiszen több kontraktusnak is szerves részét képezi az eladott fegyvereknek egy meghatározott időszakon át való karbantartása és pótlakatrészekkel való ellátása, ezen a téren pedig az elkövetkező 3-5 évben súlyos hiányosságokkal kell számolniuk.