Skip to content

Több elkövető engedéllyel tartott lőfegyverekkel rendelkezett. Újabb 17 embert fogtak el, akik benne voltak a gyógyászati segédeszközös bűnszervezetben

Több elkövető engedéllyel tartott lőfegyverekkel rendelkezett. Újabb 17 embert fogtak el, akik benne voltak a gyógyászati segédeszközös bűnszervezetben

Közel 250 rendőr több mint 60 helyszínen tartott kutatásokat abban a büntetőeljárásban, amelynek célja felderíteni egy gyógyászati segédeszközökkel végrehajtott csalássorozatot.

Az ügy a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) fejlejentésével kezdődött, amely alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tavaly novemberben indított büntetőeljárást. A gyanú szerint gyógyászati segédeszközöket gyártó cégek vezetői és a velük kapcsolatban álló orvosok bűnszervezetben és üzletszerűen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást, személyes adattal való visszaélést és hamis magánokirat-felhasználást követtek el.

Az NNI és a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói újabb olyan cégeket azonosítottak be, amelyek nagy értékben, jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat gyógyászati segédeszközök után. Ebben az elkövetői körben összesen tizenheten voltak érintettek: 6 orvos, 8 cégvezető és 3 alkalmazott. Az ortopéd orvosok közül kettő szegedi, egy makói, egy szigetszentmiklósi, egy szekszárdi és egy budaörsi, míg a segédeszközöket gyártó cégek vezetői többségében szegediek, de van köztük egy ceglédberceli és egy budapesti is.

A gyanú szerint a szakorvosok a betegfelhajtók által hozott

páciensek számára a legnagyobb állami támogatású eszközöket írták fel attól függetlenül, hogy azoknak szükségük volt-e rájuk, vagy sem. Azután az ezek után járó állami támogatásokat jogosulatlanul visszaigényelték.

Az NNI az NVSZ-szel, a Terrorelhárítási Központtal, a készenléti rendőrökkel, valamint a Baranya, a Csongrád-Csanád és a Hajdú-Bihar vármegyei nyomozókkal közösen január 31-én az ország több pontján egyszerre egyidőben csapott le, és tartott kutatásokat a gyanúsítottak tartózkodási és lakhelyein, a munkahelyein, illetve az érintett cégek telephelyén. Több tucat mobiltelefont, 47 számítógépet és laptopot, cégiratokat, vényeket, méretvételi lapokat, jótállási jegyeket, illetve gyógycipőket foglaltak le és összesen 1,5 terrabájtnyi adatot mentettek ki a le nem foglalt számítógépekről.

A nyomozók a gyanúsítottak folyószámlájáról, illetve tőlük készpénzben összesen közel 80 millió forintot foglaltak le, vagyonvisszaszerzés keretében pedig további több mint 70 millió forintnak megfelelő vagyont vontak el, illetve zároltak.

A TEK műveleti egységeire azért volt szükség az elfogások során, mert több elkövető engedéllyel tartott lőfegyverekkel rendelkezett.

Az ügyben eljáró rendőrök mind a tizenhét elfogott embert – köztük hat nőt – gyanúsítottként hallgatták ki jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint közfeladati helyezettel visszaélés miatt. Közülük hárman szabadlábon védekeznek, egy orvos bűnügyi felügyelet alatt áll, míg tizenhárman bűnügyi őrizetben vannak. Az ő letartóztatásukat kezdeményezte a rendőrség.

Az ügyben eddig eljárás alá vont gyanúsítottak száma így a korábbi novemberi és decemberi elfogásokkal együtt összesen 26 főre emelkedett.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. névtelen
    2023.02.04. 04:07

    Csak az nem tudjuk, hogy mondjuk Miskolcon ki az a 5 fő aki benne van a buliban.

  2. PáLoS TReND
    2023.04.14. 11:00

    Furcsamód a fideszes vezetésű halálgyárak és orbánista hullarablók eddig nem kerültek valahogy reflektor fénybe még az RTL és az ATV csatornákon sem!!!
    Eddig…
    Hamarosan kitálalunk!!!

  3. PáLoS TReND
    2023.04.14. 11:01

    A xesti Kórházban is jelenlévő és sokkal, kegyetlenebb módszerekkel működő Pacemaker-maffia még kiterjedtebb hálózattal bír Magyarországon; – és halálra kaszálják magukat ebből a kíméletlen üzletből a benne lévő orvosok!!!
    Furcsamód a fideszes vezetésű halálgyárak és orbánista hullarablók eddig nem kerültek valahogy reflektor fénybe még az RTL és az ATV csatornákon sem!!!
    Eddig…
    Hamarosan „kitálalunk”!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük