Miskolc. Tapolcai paplanokból jön a trágya

boon.hu korábbi tudósítása szerint a Csónakázó-tóból származó iszappal töltötte fel a paplanokat múlt november óta a vízfelület tisztítását végző Iszapfaló Kft.

A cég már levonult a területről, ám a paplanok maradtak. Tavaszra összeszikkad a bennük lévő anyag, amelyet aztán elszállítanak a Miskolci Városgazda Kft. telephelyére és – mint megtudtuk – talajjavításra használnak majd fel.

Védett a környezet

Néhányan annak az aggályuknak adtak hangot, hogy a miskolctapolcai tóból kitermelt iszap nem minősül-e veszélyes hulladéknak és nem lenne-e szükséges így kezelni az anyagot.

Mint megtudtuk, szó sincs arról, hogy veszélyes lenne a szikkadásban lévő üledékanyag. A tapolcai Csónakázó-tavat egyrészt bevizsgált, tiszta vizű források táplálják, másrészt a barlangfürdőből kifolyó víz, azaz semmiféle olyan szennyezőanyagot nem tartalmaz, amely az iszapot károsíthatta volna. A tó flórája és faunája is gazdag, semmiféle károsodás nem érte őket a víz által. Maga a védett környezet is garancia arra, hogy a kitermelt iszap nem tartalmaz káros anyagokat. Olyanokat viszont igen, amely összeszáradás után alkalmassá teszi talajjavításra.

A tavi üledék kitermelését végző Iszapfalú Kft. környezetmérnöke, Holczbauer Ákos elmondta természetesen maguk is megvizsgálták az iszapot, amelyben nem találtak semmi káros összetevőt.