Skip to content

Miskolc mentesülhet a fel nem használt földgázért fizetendő kötbér alól

Miskolc mentesülhet a fel nem használt földgázért fizetendő kötbér alól

Mentesülhetnek a fel nem használt földgázért fizetendő kötbér alól az önkormányzati cégek

Kizárólag azt kell tíz napon belül, írásban jelezniük a kereskedőnek, ha ragaszkodnak a szerződésben rögzített minimális mennyiség érvényesítéséhez.

Az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben az önkormányzatok cégeinek is csak a korábban lekötött földgázmennyiség 60 százalékát kell kötelezően átvenniük – közölte csütörtökön az Energiaügyi Minisztérium. A javaslat alapján úgy változtatnak a jogszabályon, hogy az a szerződött gázmennyiséghez képest már akár 40 százalékos alulvételezés is megenged a helyi cégek számára. (Korábban voltak olyan távhőszoláltatók, amelyeknek a szerződésében szerepelt egy +/- 25 százalékos egy toleranciasáv az előre lekötött gázmennyiséghez képest, de több helyen még ennél is kevesebb gáz fogyott.)

Kizárólag azt kell tíz napon belül, írásban jelezniük a kereskedőnek, ha ragaszkodnak a szerződésben rögzített minimális mennyiség érvényesítéséhez. Minden egyéb esetben a földgázkereskedő a jogszabály erejénél fogva, külön igénylés nélkül alkalmazza a rendeletben megszabott 60 százalékot.

A döntés például települési távhőszolgáltatókat is mentesíthet a lekötött, de fel nem használt gáz után fizetendő kötbér alól.

Ahogy arról a hvg.hu korábban beszámolt, az enyhe időjárás és a közintézmények kötelező gázfogyasztás-csökkentése miatt több városban is jelentősen csökkent október és december között a városi távhőcég hőértékesítése.

Több ellenzéki vezetésű város elég rosszul járt ezzel, mert a korábbi szerződésben lekötött, de fel nem használt gázmennyiség után:



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2023.02.02. 10:33

    kötbér-Völner árukapcsolás

    összefüggés NULLA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük