Az USA és szövetségesei most Kínát próbálják ugyanúgy elvágni a világtól, ahogy annak idején a Szovjetuniót is körülzárták

A Fülöp-szigetek négy újabb támaszpontjához ad hozzáférést amerikai katonáknak

Négy újabb Fülöp-szigeteki támaszponthoz férhetnek hozzá amerikai katonák egy Washington és Manila közötti új egyezség értelmében.

Az egyezséggel Washington besimította az amerikai szövetségek ívét, ami az északi Dél-Koreától és Japántól a déli Ausztráliáig terjed – írja a BBC. A lap szerint a hiányzó láncszem a Fülöp-szigetek volt, ami a két legnagyobb potenciális gyulladásponttal (Tajvannal és a Dél-kínai-tengerrel) határos, és a megállapodás – ami részben visszafordítja az USA több mint 30 évvel ezelőtti távozását a korábbi gyarmatokról – nem kis ügy.

„Az USA és szövetségesei most Kínát próbálják ugyanúgy elvágni a világtól, ahogy annak idején a Szovjetuniót is körülzárták” – írta Király András 2021 őszén az amerikai hadsereg környékbeli műveleteiről.

photo_camera A USS Ronald Reagan repülőhordozó és kísérőhajói, köztük a USS Boxer kétéltű partraszálló hajó harccsoportja áthajózik a dél-kínai tengeren 2019. október 7-én. Fotó: ERWIN JACOB V. MICIANO/AFP

A mostani bejelentést nem sokkal az ázsiai körúton lévő Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök, valamint Austin és Fülöp-szigeteki kollégája, Carlito Galvez manilai találkozója után tették.

Fülöp-szigeteki és amerikai tisztségviselők a megállapodást bejelentő közös közleményben csak annyit közöltek, hogy az új támaszpontok a délkelet-ázsiai ország „stratégiai térségeiben” vannak.

A két ország között 2014-ben kötött védelmi megállapodás eddig öt támaszpont használatát tette lehetővé amerikai katonáknak. A megállapodás keretében az USA több mint 82 millió dollárt (29 milliárd forint) fordított az öt bázis infrastruktúrájának fejlesztésére.

A megállapodás emellett lehetővé teszi a közös gyakorlatokat, üzemanyagtárolást és – meghatározott időtartamra – szállást is biztosít.

Az egyeztetések utáni sajtótájékoztatóján Austin leszögeztközölte: a megállapodás segít abban, hogy a Fülöp-szigeteken állomásozó amerikai katonák gyorsan és hatékonyan tudjanak segítséget nyújtani az itt élőknek például természeti katasztrófák esetén is.

Austin a Washington és Peking között kiújult feszültség közepette látogatott a Fülöp-szigetekre. Az elnökkel folytatott megbeszélésén Washington fontos szövetségesének nevezte a Fülöp-szigeteket, amivel szorosak a kapcsolatai, és a Biden-kormányzat a kapcsolatok további mélyítésén igyekszik.

„Készek vagyunk segítséget nyújtani, ahogy csak tudunk”

– közölte a miniszter az elnöknek, aki a maga részéről leszögezte: a Fülöp-szigetek – és az egész ázsiai és csendes-óceáni térség – jövője nem képzelhető el az USA nélkül.https://444.hu/2023/02/02/a-fulop-szigetek-negy-ujabb-tamaszpontjahoz-ad-hozzaferest-amerikai-katonaknak