Holcim. Svájci bíróságon perelték be a világ legnagyobb cementgyártóját, amiért nem tesz eleget a szén-dioxid-kibocsátás ellen

Indonéz állampolgárok nyújtottak be panaszt egy svájci bíróságon a világ vezető cementgyártója, a svájci székhelyű Holcim ellen, mert keresetük szerint „túl keveset” tesz a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.

A polgári pert az indonéziai Pari sziget négy lakosa kezdeményezte tavaly júliusban, mert a globális felmelegedés következtében emelkedő tengerszint lakóhelyüket veszélyezteti.

Ősszel a felek között informális tárgyalások folytak, de Lorenz Kummer, a Svájci Egyházi Segélyszervezet (HEKS) munkatársa szerint kudarcba fulladtak. Ezt követően az indonéz állampolgárok január 30-án keresetet nyújtottak be a zugi bírósághoz, mivel az az illetékes a zugi székhelyű Holcimmel kapcsolatban.

A Holcim szóvivője hangsúlyozta, hogy a vállalat kiemelt fontosságú kérdésként kezeli a klímaváltozást. Ugyanakkor hozzátette, hogy nem hisznek abban, hogy egyes vállalatok elleni fellépés hatékony lehetne a globális felmelegedés kezelésére.

A Holcim a honlapja szerint elkötelezett az építőipar szén-dioxid-mentesítésében, és 2022-ben frissítette is klímavédelmi célkitűzéseit. Az AFP francia hírügynökségnek pedig azt nyilatkozták, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen csökkentették karbonlábnyomukat, és ezen az úton haladnak tovább 2030-ig.

A panaszosokat támogató nem kormányzati szervezetek (NGO) keddi közleménye szerint az indonéz lakosok a svájci vállalattól „arányos kártérítést” követelnek.

A közlemény arra is kitért, hogy azért a Holcimet perelik – elsőként svájci vállalatok közül -, mert az a világ egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója. A halászattól és a turizmustól függő Pari nagy része három évtizeden belül valószínűleg tengervíz alá kerül – közölte a HEKS.

A Holcim az amerikai székhelyű Climate Accountability Institute adati szerint globálisan több mint hétmilliárd tonna szén-dioxidot bocsátott ki 1950 és 2021 között. A HEKS hozzátette: ez több mint kétszer annyi, mint Svájc kibocsátása 1750 óta. (MTI)