What the fuck. Hova tűntek a miskolci reptér ürgéi?

A volt repülőtéren a Robert Bosh Powetool Kft. akar logisztikai bázist megépíteni. A Bosch számára a közelben lévő gyártóbázisa működésének optimalizálása miatt van szüksége a területre. Az előzetes tervek  szerint mintegy 236 ezer négyzetméternyi területtel számolnak, amelyen közel 100 ezer négyzetmétert akarnak beépíteni. A tervezett épület fő funkciója a gyártóüzemek logisztikai kiszolgálása. Csarnokról, csarnokokról van tehát szó, amelyben nyersanyagokat és késztermékeket tárolnak, illetve csomagolnak, szállításra készítenek elő. Gyártási technológiát tehát nem telepítenének a csarnokba. Mellékelt képünkön a piros vonallal határolt terület – a korábbi repülőtér – a logisztikai bázis helye.

A logisztikai csarnokhoz iroda és szociális épület csatlakozik még majd és kialakítanak összesen 391 személyautó és 41 teherautó befogadására alkalmas felszíni parkolóterületet.

Hová tűntek az ürgék?

A napokban látott napvilágot, hogy a Robert Bosch Powertool Kft. kérelmére, a volt repülőtérre tervezett logisztikai csarnok építése kapcsán a területi környezetvédelmi hatóság (a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály) az előzetes vizsgálati eljárást lezárta és megállapította, hogy egyrészt az előzetes vizsgálati dokumentációban foglaltak megvalósításához környezeti hatásvizsgálat lefolytatása nem szükséges. A határozat teljes szövege – előzetes egyeztetést követően – február 24-ig megtekinthető a kormányhivatalban.

A volt repülőtéren, valamint közvetlen környezetében korábban jelentős számú ürgepopuláció volt megtalálható. Az ürge védett állat, és ez a tény jelentősen befolyásolhatja a beruházást.

A hatóság megkereste a területileg illetékes Bükki Nemzeti Parkot (BNP), amely állásfoglalásában megállapította, hogy a terület a 2022‐es felmérésének eredményei alapján ürgementesnek tekinthető, a tervezett beruházás tehát nem ütközik akadályba. Az nem derült ki, hogy az ürgék miért tűntek el a volt repülőtérről. 

BOON.HU INFÓ