A BOON.HU több forrásból is úgy értesült, hogy valóban fulladás történt, azonban azért, mert nem volt a férfi környezetében belélegezhető oxigén. Úgy tudjuk úgynevezett beszállásos munkavégzést végzett a 39 éves sajóbábonyi férfi, egy tartályban. Azonban a tartályban nem volt elegendő levegő. Hogy ennek pontosan mi volt az oka, nem tudni, a legvalószínűbb, hogy egy olyan tisztítási eljárást végeztek előtte benne, amely során a lejátszódó folyamatok kiszorítják, vagy kémiailag bontják az oxigént.
Egy az ilyen munkavégzésben jártas szakértő úgy nyilatkozott, hogy az eddigi információk alapján két nagy hibát is elkövethetett a férfi.

„Elő kell készíteni a területet, illetve egyáltalán utasítást, megbízást kell kapni a munkavégzésre, ez a két feltétel nem létezett ebben az esetben. Ha kapott volna utasítást, akkor két ember legalább még vele lett volna a beszállásos munkavégzés szabályai szerint, akik előkészítik a területet és biztosítanak” – mondta a név nélkül nyilatkozó szakértő portálunknak.

Elmondta azt is, az ilyen esetekben a protokoll az, hogy először megtörténik az egyeztetés, kiderül, hogy milyen munkavégzést kell elvégezni, amihez persze ki van képezve, oktatva az illető. Kap két embert maga mellé, az egyikük a munka koordinálásáért is felelős. Megkezdik a munkaterület előkészítését, a megfelelő eszközök, védőfelszerelések rendelkezésre állásával. Ha biztonságos a környezet, akkor megkezdik a munkavégzést, miközben mindent regisztrálni, dokumentálni kell.

Egyedül végezte a munkát

A beszállásos munkavégzés szabályai roppant szigorúak, a szabályozó munkavédelmi törvény idevágó rendelkezése és a hozzá tartozó szabványok mindent pontosan előírnak. Nem csak a szükséges egyeztetést és koordinálást, illetve felügyeletet írják elő, de még az engedély és utasítás kiadásának is pontos előírásai vannak. A jogszabály előírja: A beszállással végzett munkák megkezdése csak külön utasítás, vagy engedély birtokában megengedett.

Az elhunyt férfi képzett szakember volt és a beszállásos munkavégzésre is ki volt oktatva, így különösen érthetetlen, hogy miért kezdett bele egyedül a munkafolyamatba. A szakértő szerint vagy a túlságosan rutinná vált napi munkavégzés vezetett a tragédiához, vagy fáradság, figyelmetlenség lehetett az ok.

Munkavédelmi bírságot szabtak ki

A sajóbábonyi cégnél szinte napra pontosan egy évvel korábban is történt halálos kimenetelű munkabaleset.  A vármegyei kormányhivatal arról tájékoztatta a portált, hogy a kft. sajóbábonyi üzemében 2022. január 25-én bekövetkezett halálos kimenetelű munkabaleset munkavédelmi hatósági vizsgálatának lezárásaként a kormányhivatal a munkáltatót munkavédelmi bírság kiszabása mellett határozatban kötelezte a megállapított munkavédelmi hiányosságok megszüntetésére.

boon.hu