Nem mindegy, hogyan locsolunk nyáron

 

 

Kiskertünk is megszenvedi a nyarat.

 

A tűző nap, a kevés víz, a csapadékmentes évszakok gyakorisága nem kedves a kerteknek. Éppen ezért nagyon gondosan és tudatosan kell bánni a növényeinkkel, ha beköszönt egy-egy hosszabb aszályos időszak. Az Agrár magazinban arról olvashatunk, miként kell helyesen öntözni olyankor, amikor a természet nem gondoskodik kellő mennyiségű vízről.

 

Először is közel sem mindegy, hogy a szabad földben, vagy pedig balkonládában, cserépben él a növényünk. A kisebb földben értelemszerűen kevesebb vizet tud elraktározni adott példány, ezért ezeknek gyakoribb öntözésre van szüksége, mint a szabadban élő, de hasonló igényekkel rendelkező társainak. Tekintettel kell lenni arra is, hogy milyen módszerrel locsolunk, hiszen vannak olyan fajták, amik az árasztásos, míg mások a permetezős, esőt imitáló vízellátást kedvelik.

 

És végül persze az sem mindegy, hogy mikor és mennyi vizet öntünk a növényeinkre, ha nem megfelelő napszakban locsolunk, könnyen visszafordíthatatlan károkat okozhatunk, amik elkerülhetőek lettek volna azzal, hogy a megfelelő időpontot választjuk ehhez az elfoglaltsághoz. Ez tehát azt jelenti, hogy ne locsoljunk a déli napsütésben, a legnagyobb forróságban, hanem próbáljunk meg reggel, illetve este öntözni, hogy ne a célunk ellenkezőjét érjük el a fáradozásainkkal. Ha pedig nincs időnk biztosítani a kellő vízmennyiséget, akkor a megfelelő fajták kiválasztásával is sokat tehetünk azért, hogy a szárazság ellenére is szép maradjon a kertünk.

 

Köszönjük a Mezőgazdasági magazin, a Zöld iránytű, a Taxi magazin, az Alina.hu és a 8400.info.hu segítségét a cikk elkészültében.