Hamarosan vége a télnek? – ezt mondják az előrejelzések

Február első hétvégéjén már fagy sem igen várható, a hónap végére pedig 9-10 fokos maximumokat jósolnak.

A hivatalos verzió szerint Magyarországon a tél három hónapig tart, decembertől február végéig. Nos, ez már a valóságban rég nincs így, hiszen ki emlékszik már egy tartósabb mínusz tíz fokos fagyra. Eddig az idei tél inkább az esőről, mint a havazásról szólt és nem igazán kellett az utcán vacognunk.

De hogyan is alakul a folytatás? Nos, ha hinni lehet az előrejelzéseknek, a jövő hétvégén, február 4-5 körül vége is lesz a télnek. Ennyi volt!

Fotó: Komka Péter

koponyeg.hu számításai szerint január utolsó napján már valamelyest emelkedni kezd a hőmérséklet és az éjszakai fagyok is nagyjából megszűnnek, legalábbis elvétve süllyed majd a hőmérő higanyszála negatív tartományba. Addig azonban még csípős fagyok várhatóak és napközben sem emelkedik a napi maximum 3 fok fölé.

De nézzük, mint mond a népszerű AccuWeather a február hónapra. A hónap első felében még abszolút nem várható tavaszias időjárás, éjszakánként néha akár mínusz 4 fokig is csökkenhet a hőmérséklet, napközben pedig általában 2-5 fok közötti maximumok várhatók.

Február idusa után aztán elindul a változás. Innentől kezdve nagyjából megszűnnek az éjszakai fagyok és egyre kellemesebb lesz az idő. A hónap vége felé már 10 fokos maximumokat is ígérnek. Így ha hinni lehet az előrejelzéseknek, nagyjából ennyi volt az idei tél. Ha márciusban lesznek is még esetleg hózáporok, vagy esetleg havazás, az minden valószínűség szerint 1-2 nap alatt elolvad.