A Momentum, az LMP és a Mi Hazánk is népszavazást akar a debreceni akkugyárról

Jó reggelt! Ez a 444 reggeli hírlevele (ez meg a többi), kezdjük is négy kiemelt cikkel a címlapról:

POLITIKA

Olyan nyíltan talán még sosem vallotta be az illiberális rendszer valamelyik magasabb rangú képviselője, hogy Orbán Viktornak és köreinek miért kell felzabálniuk a teljes magyar nyilvánosságot, mint Orbán Balázs, aki szerint aki uralja egy ország médiáját, az uralja az ország gondolkodását és azon keresztül az országot is.

photo_camera Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

.

A Rogán-féle titkosszolgálat talált egy svájci alapítványt és még egymilliárdot az ellenzék külföldi kampánypénzei között, így már összesen 4 milliárd forint kaphatott a „dollárbaloldal”.

Bencsik Andrásék „szovjet” útjára gyűjt adományokat a Momentum németországi politikusa, Bakai Ádám, aki a befolyt összegből az odautat állná.

GAZDASÁG

Összeszedtük a leghülyébb NB I-es igazolásokat: az Újpestbe jött egy botrányhős szerb Thaiföldről, és egy luxemburgi, akit a Wislától 11 nap után elküldtek, a Mezőkövesd edzőbuktató románt hozott, Csontos 1,5 hónap után inkább az NB II-es Győrbe menekült.

563 600 forint volt a bruttó átlagkereset novemberben, azaz 16,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban, de az infláció ennél nagyobb volt. Viszont június óta nem volt ilyen erős a forint, és márciustól szeptember végéig az alapítványosított egyetemek is fix áron kaphatják a gázt.

photo_camera Na akkor innentől soha többé nem szólhat senki egy rossz szót az Orbán-kormányról!

Ársapkát tett a kormány a taxidíjakra, így a veszélyhelyzet alatt nem emelhetnek többet az önkormányzatok.

Legutóbb 1915-ben volt ennyi csapadék, Budapesten pedig 1886-ban.

BŰNÜGY

Egykori felettesük szerint túl hamar előléptették a hajléktalanok bántalmazásával vádolt exrendőröket. Az elbocsátott rendőrök szerint viszont a rúgás valójában kocogtatás volt, és a tömegoszlatásra kitalált gázspray-t is jogosan vetették be.

Két év börtönt kapott T. Dominik, akit háborús uszítással vádoltak: a fiatal férfi tartja, hogy sosem állt szándékában az ISIS vagy más terrorszervezetek dicsőítése. Az ítélet nem jogerős, de a vádlott a tárgyalóteremből már szabadlábon távozhatott.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Mit tesz egy anya, ha kiderül, hogy kiskorú lányát molesztálja az élettársa? És akkor, ha a pedofil férfi a falusi lelkész fia? Solti Hanna megnézte Túl közel című dokumentumfilmet.

HÁBORÚ

Az ukránok elismerték, hogy elvesztették Szoledart, nyár közepe óta ez az első orosz győzelem. Az ukránok már attól tartanak, hogy elkezdődött Bahmut bekerítése

Szimulált csapásmérést hajtott végre az Atlanti-óceánon egy orosz hadihajó: az izmozás összefüggésben lehet azzal, hogy indul 13 Leopard tank Ukrajnába. (Litvánia külügyminisztere már a német tankokkal viccelődik.) Joe Biden is bejelentette, hogy Amerika 31 Abrams tankot küld Ukrajnának, sőt Szlovákia is T-72-es tankokat küldene.

photo_camera Amerikai Abrams egy lengyelországi hadgyakorlaton Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK/NurPhoto via AFP

Megkímélik az orosz képviselőket a vagyonnyilatkozatuk közzétételétől, az elnöki hivatal nem tart attól, hogy ez befolyásolná a korrupció elleni küzdelmet.

KÜLFÖLD

Sikertelenül próbálkoztak az oroszok az amerikai választók befolyásolásával 2016-ban: egy friss kutatás szerint a hatalmas erőfeszítések ellenére az amerikaiaknak csak nagyon kis szeletét érték el, de mivel jellemzően eleve elkötelezett republikánusokról van szó, a beavatkozásnak nem volt hatása a választás eredményére.

Elon Musk gyakorlatilag bevallotta a bíróságon, hogy becsapta a befektetőit: 2018-ban tweetelt egy olyat, amitől az egekbe szökött a Tesla részvények ára, de nem volt igaz, amit írt.

photo_camera Fotó: MAURIZIO BRAMBATTI/AFP

Ferenc pápa arról beszélt, hogy homoszexuálisnak lenni nem bűncselekmény, és szerinte van különbség bűn és bűncselekmény között.