Tóth Anna.  Voltak álmaim kiskoromban, hogy egyszer kapjak valamilyen korosztályos díjat

Az előző esztendő vége is bővelkedett emlékezetes pillanatban, ugyanis a Magyar Atlétikai Szövetség elnöksége 2022 legjobb junior (U20) női atlétájának választotta Tóth Annát.
– Minden díjátadóra örömmel megyek, legyen az kisebb, vagy úgymond nagyobb – árulta el Tigyi József edző tanítványa. – Jó érzés részt venni ilyeneken, büszkeséggel tölt el. A szövetség által rendezett esemény, és ez az elismerés volt az eddigi legnagyobb a karrieremben. 2021-ben már kaptam egy díjat, az Év Áttörése különdíjat, ami óriási dolog volt, hogy éppen nekem adták. Ez a mostani, a junior egy másik kategória, keveseknek adatik meg ez a cím, az eredményeim alapján reménykedtem abban, hogy engem jelölnek. Ennek ellenére izgatott voltam amikor elmentem az átadóra, amikor kimondták a nevem, és átadták a díjat, nagyon különleges pillanat volt. Voltak álmaim kiskoromban, hogy egyszer kapjak valamilyen korosztályos díjat, de úgy voltam vele, ha esetleg mégsem én leszek az, aki kap, akkor sem lesz semmi baj. Olyan ez az egész, mint egy bakancslista, egy célt sikerült teljesíteni.
A fedettpályás szezon szombaton elkezdődött Tóth Anna számára, igaz, Nyíregyházán még nem gáton versenyzett, csak sima 60 méteren.
– Egy jó idő mindig jól tud jönni, hol is tartunk, állapotfelmérésnek tökéletes – nyilatkozta a diósgyőriek versenyzője, aki a hét végén a nemzetközi porondon is bemutatkoznak 2023-ban, azonban kedden még nem dőlt el, hogy szombaton a franciaországi Nantesben, vagy vasárnap a németországi Düsseldorfban áll startvonalhoz. – Az biztos, hogy február elsején Ausztriában, Linzben ott leszek az ottani eseményen. Február 18-19-én rendezik meg a fedettpályás felnőtt országos bajnokságot Nyíregyházán, amikor biztos, hogy itthon indulok gáton, a további program még kialakulóban van.

Jobbat és többet
Természetesen szóba hoztuk Tóth Annának az idei felnőtt vb-t, amelyet Budapesten rendeznek meg a nyáron, és sok magyar atléta számára az lenne a csúcs, ha ezen elindulhatna.
– Az, hogy itt lesz ez a világbajnokság, óriási dolog, biztosan minden nap tele lesz a stadion – jegyezte meg a 20. születésnapját majd csak novemberben betöltő gátas. – A nőknél, gáton Kozák Lucának már meg van a vb-szintje, ami, be kell vallani, tőlem most elég távol van. Persze minden évben az a cél, hogy javítsak az eredményen, de egy bizonyos szint után már a századmásodpercekért is nagyon meg kell küzdeni. Nagy előrelépés, fejlődés persze történhet, mindig jobbat és többet szeretnék, szóval semmi sem lehetetlen, ám jelenleg nem számolok azzal, hogy egyéni induló leszek Budapesten. Váltóban képben van a kerettagság, azonban ahhoz, hogy stabil ember legyek, sokat kell még futni és gyorsulni. Szerencsére elég erős az itthoni mezőny, vannak bőven riválisok. Nekem egyébként nem is ez lesz a fő versenyem 2023-ban – ez inkább csak bónusz lenne –, hanem az U23-as Európa-bajnokság, július közepén Espoo-ban, Finnországban. Ez a korosztály három évet ölel fel, és 19 évesen én leszek a legfiatalabb. Rettenetesen jó versenyzők vannak, többek között még U23-as a 2022-es felnőtt Európa-bajnok lengyel Pia Skrzyszowska és az Európa-bajnoki bronzérmes svájci Ditaji Kambundji is, ám még rajtuk kívül is vannak erős futók.

boon.hu