Miskolc. (LÁEV) Óriási kupi a kisvasút telephelyén?

Az ügyet elég hosszasan nyomozták, így 2022 márciusában került bíróság elé. A keddi tárgyalási napon a vádlottakat hallgatták meg, akik főként arról beszéltek, hogy a balesetet megelőzően gyakorlatilag rendszer szintű volt, hogy nem használtak a Majláth-telephelyen páros féksarut, sem simát, vagy egyéb a kerekek kitámasztására alkalmas eszközt, csupán a kéziféket húzták be és a légfékből sem engedték ki a levegőt. Ahogy például egyikük fogalmazott, aki 2016 májusban kezdett dolgozni egy 76 órás tanfolyam után a kisvasútnál, nem kapott helyi mellékletet, vagy utasítást arra nézve, hogy ezeket a védelmi eszközöket használni kellene – így ezeket nem is tanulták meg a tanfolyam során sem használni. 2017-ben felügyelet mellett dolgozott, ekkor sem történt meg a szerelvények rögzítése.

A vádlottak a bíróság előtt
Fotós: Horváth Imre

A Majláth-telephelyen nem is állt rendelkezésre páros féksaru, simából is csupán 2-3 darab állt rendelkezésre és véleménye szerint ezek nem is alkalmasak a szerelvény kiékelésére. Az átmenő fővágányon rendszeresen tárolták a szerelvényeket, csak a baleset után született parancsnoki rendelet arra, hogy ezt nem lehet. A baleset után már megváltozott emellett a védelmi eszközök használata is, ezekre is utasítások születtek, így ma már nem fordulhatna elő egy ilyen baleset.

Mindig ugyanúgy

Az első rendű vádlott elmondta, a vezetőknek is látniuk, így tudniuk kellett, hogyan mennek a dolgok. A vádiratban szereplő azon megállapításra, hogy nem megfelelő erővel húzta be a kéziféket, annyit mondott, mindig ugyanúgy húzta be. Arra nézve pedig, hogy nem jó oldalon húzta be, illetve a légfék tartályból nem engedte le a levegőt és ellenőrizte, azt, hogy erre nem volt utasítás.

Elhangzott az is, hogy a vágányzáró sorompóval „mindig kínlódni kellett”, mert nehezen működött, sőt volt, amikor nem is volt jó, és teljesen eltérő volt, hogy mikor rakták a helyére és mikor nem. Azonban ez egyébként sem lett volna alkalmas arra, hogy megállítsa a vasúti kocsikat.

AZ ESET ÖSSZEFOGLALÁSA
Eseményszám: 2018-0679-5
ERAIL azonosító: HU-5687
Az eset kategóriája Váratlan vasúti esemény
Az eset jellege Járműmegfutamodás
Az eset időpontja 2018. június 11. 01:28
Az eset helye
Miskolc területén
Majláth állomás (LÁEV) és
LÁEV megállóhely (MVK Zrt.)
Vasúti rendszer típusa térségi / keskenynyomközű
Mozgás típusa járműmegfutamodás és villamos
Az eset kapcsán elhunytak /
súlyosan sérültek száma 0 / 0
Pályahálózat működtető Északerdő Zrt. és
Miskolc Városi Közlekedési Zrt.
Üzembentartó Északerdő Zrt. és
Miskolc Városi Közlekedési Zrt.
Nyilvántartó állam Magyarország
Érintett vonat és viszonylat száma járműmegfutamodás és 1V
Rongálódás mértéke (kárérték)
ütközőbak összetört,
egy személykocsi selejtezendő lett, másik
megrongálódott, a villamos súlyosan
megrongálódott
Vizsgálat jogi alapja 2004/49/EK 19. cikk (2) a.