Ferenc pápa a katekizmust emlegetve felszólalt a melegek diszkriminációja és marginalizációja ellen is

Kína, fegyveripar

Az egyházfő elítélte a fegyveripart is, mint a halál kereskedelmét.

Kínával a szentatya szerint „türelmesen” kell beszélni, és a fő cél, hogy a párbeszéd fennmaradjon. A kínai hatóságok „néha kicsit zárkózottak, néha nem”. A Vatikán által hivatalosan is elismert Tajvanra vonatkozó kérdés elől azonban a pápa kitért.

Bűn, de nem bűncselekmény

Az AP-nek a homoszexualitással kapcsolatban a szentatya kifejtette:

„Homoszexuálisnak lenni nem bűncselekmény. Nem bűncselekmény. Való igaz, hogy bűn.

De először is tegyünk különbséget a bűn és a bűncselekmény között.”

Mint fogalmazott: „Mi mind Isten gyermekei vagyunk, és Isten úgy szeret minket, ahogy vagyunk, és azért, amilyen erősen küzdünk saját méltóságunkért.” 

Az AP a saját kommentárjaival teli interjú-összefoglalóban megjegyzi, hogy ma 67 országban „kriminalizálják” a homoszexualitást. Emellett viszont kiterjesztve úgy értelmezi a pápa szavait, mintha azok nem csak a homoszexuális tetteket bűncselekménynek nyilvánvító törvények ellen szólnának, hanem a pápa minden liberális értelemben „diszkriminatív” törvényt „igazságtalannak” nyilvánított volna, beleértve például a magyar gyermekvédelmi törvényhez hasonlatos, floridai Szülői Jogok Törvényt, amit az AP az amerikai baloldali narratíváját átvéve „Ne mondd, hogy meleg vagy törvénynek” (Don’t Say Gay Bill) hív.

Hozzáteszik, nem szó szerint idézve, hogy Ferenc pápa a katekizmust emlegetve felszólalt a melegek diszkriminációja és marginalizációja ellen is.