Az indiai modell Miskolcon – beszélgetés Orsós Jánossal a Kétfarkú Kutya Népfőiskola keretében

Izgalmas beszélgetésre várunk minden érdeklődőt pénteken Miskolcon a Kétfarkú Kutya Népfőiskola szervezésében: Orsós János mesél nekünk életútjáról, a Dr. Ámbédkar Iskoláról, helyi és országos tapasztalatokról, jövőképekről. Moderál: Kiss Gábor.
Előadónk hosszú utat járt be a Baranya megyei Hidas település cigánytelepétől egészen a miskolci Dr. Ámbédkar Iskola megalapításáig, melynek azóta is vezetője, Derdák Tiborral. Egy kilenctagú család negyedik gyermekeként, egy huszonöt négyzetméteres vályogviskóban laktak, testvéreivel szalmazsákokon, vagy a földön aludtak.
Mégis nagy szeretetben nevelkedtek. Ahogyan egy a 24.hu-nak adott 2019-es interjúban is elmondja, soha sehol nem érezte magát olyan biztonságban, mint ott a telepen, ahol esténként a tűz körül összegyűltek a családok, és meséltek egymásnak. A tanulás tiszteletét az édesapjától látta, aki maga tanította gyermekeit írni, olvasni. Gondja volt rá, hogy kijussanak a telepről.
János nemcsak az iskolában, de a keresztény közösségben is hamar megtapasztalta a megkülönböztetés átkait. Évek múltán, sok kitartással, mindig új környezetre lelve kellett rájönnie, hogy tulajdonképpen elhitették vele, hogy ő rossz tanuló. A makacs tények Jánost igazolták: felvették a szociális gondozói képzésre, és később Hidason megszervezte a nemzetiségi önkormányzatot, ahol az állami normatívából ösztöndíjat alapított, hogy a telepről a gyerekek a városba mehessenek tanulni.
A Buddhista Főiskolán ismerkedett meg Dr. Ámbédkar mozgalmi munkásságával, aki a modern indiai buddhizmus megalapítójaként a kasztrendszer elutasítója volt. A párhuzam az indiai kasztrendszer és a cigányok magyarországi kirekesztettsége között evidensnek hatott. Indiába is eljutva, az ő kitörési módjaikat tanulva, János továbbra is minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a cigány gyerekek kezükbe vehessék a sorsukat. Tanulj, szervezkedj, lelkesíts! – a páriából lett vezetők jelszava. Most már Borsodban is.
János, nem mellesleg, ebben a hónapban vehette át a Raoul Wallenberg Egyesület díját, “a kisebbségi és többségi társadalom harmonikus együttélése érdekében végzett áldozatos munkája elismeréseként”.
Az előadás helyszíne: 3532 Miskolc, Tátra utca 2.
Időpont: január 27. péntek, 15 óra.