Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálatot indított az ügyben, hogy kiderüljön, van-e kapcsolat a gyártók között, melyek szennyezett köhögéscsillapító szirupja három országban több mint 300 gyermek halálát okozta – mondta a Reutersnek egy, az ügyre rálátó forrás.

photo_camera Vizsgálatra összegyűjtött szirupok Gambiában Fotó: MILAN BERCKMANS/AFP

A köhögéscsillapítók veszélyes mennyiségben tartalmaztak etilénglikolt és dietilénglikolt. Ezt a két vegyületet jellemzően ipari termékekben, például fagyálló folyadékokban használják. A WHO a szirupokba került toxinok „elfogadhatatlan szintjére” hivatkozva további információkat kért arról, hogy a hat indiai és indonéziai gyártó milyen konkrét nyersanyagokat használt a halálesetekhez vezető gyógyszerek előállításakor, valamint arról, hogy a vállalatok ugyanattól a beszállítótól szerezték-e be azokat. A szervezet egyelőre nem nevezte meg egyik beszállítót sem.

A WHO azt is fontolgatja, hogy világszerte azt tanácsolja a családoknak, gondolják át a köhögés elleni szirupok használatát, amíg megválaszolatlanok az egyes termékek biztonságosságával kapcsolatos kérdések. Emellett értékelik az arra vonatkozó bizonyítékokat, hogy az ilyen termékek orvosilag indokoltak-e, illetve mikor szükségesek a gyermekek számára.https://444.hu/2023/01/24/a-who-vizsgalodik-a-mar-tobb-mint-300-gyerek-halalat-okozo-kohogescsillapito-szirupok-ugyeben