A DK törvényjavaslatot nyújt be azért, hogy ezek a magyar egyetemek visszakerülhessenek az Erasmus+ programba, emellett hűtlen kezelés miatt büntetőfeljelentést tesznek. Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke odáig ment, hogy „a kormány ostoba makacsságát” nevezte meg a probléma forrásaként. Úgy tűnik tehát, hogy miközben több ezer diák várja a fejleményeket, a jövőjüket érintő kérdés a 2024-es önkormányzati választásokra készülő pártok egyik nagy csataterévé alakulhat át.

Miről is van szó?

Az Erasmus tulajdonképp egy, az Európai Felsőoktatási Térség területén tanuló hallgatók más országok társintézményekben való tanulmányait segítő uniós program. Egyaránt támogatja az oktatást, a képzést, az ifjúságügyet és a sportot is. Eddig több mint 2,5 millió egyetemi hallgató mobilitását segítette elő Európában. A 2021–2027-es időszakra szóló Erasmus+ előzetes költségvetése 26,2 milliárd euró volt. Ebből zárták ki hazánkat. Az Európai Bizottság tavaly indította el az uniós forrásokat védő jogállamisági mechanizmust a magyar kormánnyal szemben, ennek következménye ez a döntés is. A finanszírozást ideiglenesen függesztették fel, mert összeférhetetlennek tartják, hogy a privatizált, de még állami finanszírozásban részesülő egyetemek kuratóriumaiba fideszes politikai kinevezettek kerültek. (Köztük a Veres Pál miskolci polgi)

A kormány egyfelől nagy erőkkel tárgyal, másfelől bejelentette, a program pénzügyi fedezetét biztosítja a költségvetés, ha az unió betart nekünk – erről beszélt többek között Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is az év első kormányinfóján. Az a költségvetés lehet tehát most a kulcs, amelyben nemrég még egyáltalán nem volt fedezet a tanárok béremelésére.

Keleten a helyzet változatlan

A Miskolci Egyetem hallgatói különös hírlevelet kaptak a Neptun informatikai rendszerből január 13-án, amit a Tudományos és Nemzetközi Igazgatóság szignózott. Arról tájékoztatták a hallgatókat, hogy „az Erasmus+ program mobilitási ösztöndíjai továbbra is elérhetőek, a program megvalósítása zavartalanul folytatódik a következő félévekben is a jelenleg rendelkezésre álló mobilitási kereteknek köszönhetően”.

A dolog azért érdekes, mert hazánk 21 egyetemét időlegesen kizárták ebből a programból, ami az európai egyetemek közötti mozgást segíti. Tehát nem folytatódhat. Más szóval, ha a kormány bele is teszi azt a forrást, amit egyébként az unió biztosítana, kérdéses, hogy milyen partnerintézmények közül választhatnak majd a hallgatók. Legjobb esetben, ha a partnerségi viszony folytatódik, a program akkor sem az Erasmus+ lesz.

Azt szintén nem tudni, hogy mi is ez a mobilitási keret, amit említenek, mióta létezik, és milyen forrásokból finanszírozzák. A témában megkerestük a Miskolci Egyetem kommunikációs csoportját, ám nem kaptunk válaszokat.

Szamarkandban szomorkodhatnak a diákok

„A Miskolci Egyetem hallgatóinak például karácsony előtt pár nappal ajánlottak szamarkandi és moszkvai ösztöndíj-lehetőséget” – írta nemrégiben a Magyar Hang. Az információ az orosz és üzbég ajánlatokról szintén a Neptunon keresztül érkezett. Kérdés, ha csakugyan elesik hazánk a program kínálta lehetőségektől, a diákok beérik-e mondjuk a Sorbonne helyett Szamarkand felsőoktatási intézményeivel? A témában szintén írt a minap.hu az Miskolci Egyetem kommunikációs csoportjának, ugyancsak hiába.

Fotó: Archív