Kinek a pártján áll Jakab Péter? Jakab Péter miért áltatja követőit?
MÁRKI-ZAY PÉTER
Facebook
Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc a legjobb példa arra, hogy az ellenzék tavaly sem állt be az előválasztáson győztes közös miniszterelnök-jelölt mögé.

„1. IGEN, az előválasztás végére az ellenzék valóban népszerűbb lett, mint a Fidesz, de ez kizárólag az előválasztás mozgósító ereje és az akkor még nem összegyurcsányozott, pártfüggetlen, a 2010 előtti és utáni korrupcióval is szembeállított jelöltségem miatt történt meg. Négy nagymintás kutatásból is biztosan tudjuk, hogy akár Karácsony Gergely, akár Dobrev Klára lett volna a közös jelölt, a Fidesz már 2021 októberében is nyugodtan hátradőlhetett volna – így viszont a győzelmükhöz egy masszív négyhónapos miniferis, gyurcsányozós kampány kellett.

2. IGEN, a Fidesz megpróbált beavatkozni az előválasztásba, de azt NEM tudta érdemben befolyásolni: a számára legkényelmesebb jelölt, az ekkorra időzített filmalkotásukkal is célkeresztbe vett Dobrev Klára mellett kampányolt a Pesti Hírlap, a Magyar Nemzet, és a fideszes trollokat is az őrá szavazásra buzdította a Bayer-csapat. Ezt újságcikkek, tévéadások bizonyítják, az ellenkezőjére egyetlen bizonyíték sincs.

3. Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc a legjobb példa arra, hogy az ellenzék tavaly sem állt be az előválasztáson győztes közös miniszterelnök-jelölt mögé: sem pénzzel, sem kampánnyal, sem a közös üzenetek megosztásával – sőt, nagyrészt ellenem kampányoltak. Miből gondolja bárki, hogy legközelebb majd előválasztás nélkül is beáll minden ellenzéki egyetlen, pártalkuk során kiválasztott jelölt mögé? Ha a sötét, füstös szobákban meg is születik a megállapodás, azt vajon mindenki sajátjának érzi, elfogadja, senki nem kritizálja, minden erejével támogatja majd?

4. De még ennél is komolyabb kérdés, hogy Jakab Péter miért áltatja követőit azzal, hogy – mondjuk az általuk erre a szerepre felépített Dobrev Klára – 2026-ban (vagy Jakab szerint máris, a parlament feloszlatása után) egy a Fidesz szabályai szerint megrendezett választáson legyőzheti a Fideszt? Kinek az érdeke azt hazudni, hogy a Fidesz rendszere szabad és demokratikus, ahol semmi akadálya a kormányváltásnak, csak a megfelelő jelölt hiányzott eddig?

Ezek után: kell-e előválasztás a jövőben?”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.