Skip to content

Kezdődik a tanárok egyhetes országos sztrájkja, van város, ahol minden gimnázium részt vesz

Kezdődik a tanárok egyhetes országos sztrájkja, van város, ahol minden gimnázium részt vesz

Egy hétig tartó, országos sztrájknapokat hirdetett meg január 23-tól hét napon át a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), akikhez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott hozzájuk. A pedagógusok az ország minden pontjáról jelezték, hogy munkabeszüntetéseket tartanak, van olyan város, ahol minden gimnáziumban lesznek megmozdulások.

A sztrájknapok a január 31-ére – az egy évvel ezelőtti figyelmeztető sztrájk évfordulójára – meghirdetett Szolidaritás Napjával és országos ülősztrájkkal zárulnak, amelyre a PDSZ a szakszervezeteket, civil szervezeteket és állampolgárokat is meghívott.

A legnagyobb megmozdulás éppen erre a napra várható, ehhez ugyanis már

a szakképzésben dolgozók is csatlakoznak a reggel 8–10-ig tartó, kétórás figyelmeztető sztrájkjukkal.

A tanárok és a velük szolidáris diákok és szülők tavaly sztrájkokkal, élőláncokkal, tiltakozó megmozdulásokkal próbáltak érvényt szerezni követeléseiknek, de ezekből eddig semmi nem teljesült. Sőt, a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok közül többeket elbocsátottak, mások maguktól mondtak fel.

Az eddigi követelésekhez a szakszervezetek most két újabbat is fűztek: azt kérik a kormánytól, hogy vonják vissza a tanárok kirúgásának szabályain változtató kormányrendeletet, valamint, hogy helyezzék hatályon kívül a sztrájkjogot korlátozó törvényt.

A munkabeszüntetés híre már a kormányt is elérte, legalábbis erre utal, hogy a Belügyminisztérium közleménye szerint Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár január 26-ára összehívta a sztrájkbizottság következő ülését. Igaz, addigra már harmadik napja zajlik majd az országos munkabeszüntetés.               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük