Kérjük vissza az Erasmust! Távozzanak a politikusok az egyetemi közalapítványok kuratóriumából!

Címzett: Magyarország kormánya

Kérjük vissza az Erasmust! Távozzanak a politikusok az egyetemi közalapítványok kuratóriumából!

VS

Vedd fel a kapcsolatot a kampány létrehozójával!

A kampány szervezője:
Viktor Szalóki 

Mikor elkezdődött az egyetemek alapítványokba való kiszervezése és a kuratóriumok feltöltése vezető politikusokkal, sokan felhívták a figyelmet arra, hogy összeférhetetlenségi problémák sorát okozza ez a döntés. Hiszen olyan országgyűlési képviselők, miniszterek, államtitkárok, miniszterelnöki megbízottak és főtanácsadók kerültek ezen alapítványok kuratóriumába, akik maguk is közpénzek elosztásáról döntenek.

Ennek 2023 januárjában meg is lett az eredménye. Az Európai Bizottság felfüggeszti az Erasmust az alapítványokba kiszervezett magyar egyetemeken, miután a testület szerint a jelenlegi magyar szabályozás – a Bizottság többszöri kérése ellenére – még mindig nem akadályozza meg, hogy magas rangú tisztviselők, köztük az Országgyűlés és a magyar autonóm szervek politikai felsővezetői bekerüljenek a közérdekű vagyonkezelő alapítványok vezetőtestületeibe. Az Európai Unió összeférhetetlennek tartja, hogy politikai vezetők dönthetnek közpénzek kifizetéséről olyan szervezeteknek, amelyekben maguk is alkalmazottak és döntéshozatali jogkörrel rendelkeznek.

Ez pedig azt jelentené, hogy hallgatók tízezrei veszítenék el annak a lehetőségét, hogy külföldön szerezzenek új tudást, ismereteket és szakmai tapasztalatot az Európai Unió támogatásával.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a január 12-i kormányinfón azt mondta, hogy a kormány nyitott rá, hogy kikerüljenek a kormánytagok az egyetemi kuratóriumokból. Bár a kiszervezett egyetemek alapítványába magasrangú, vezető politikusokat ültetni sok szempontból aggályos és súlyosan sérti az autonómiát, ha másért nem, akkor a magyar hallgatók Erasmus-lehetőségei végett kötelező megtennie a kormánynak, hogy véget vessen ennek!

Ezért azt kérjük, hogy azonnali hatállyal távozzanak a politikusok az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumából! Ha valóban fontos a kormánynak a magyar egyetemisták helyzete, akkor hozza meg azokat az összeférhetetlenségi jogszabályokat, amikkel az érintettek nem maradhatnak a kuratóriumokban!

Miért fontos?

Magyar hallgatók tízezrei veszítik el emiatt azt a lehetőségüket, hogy külföldi egyetemeken tanuljanak, megismerjenek új kultúrákat, megannyi tapasztalatra és szakmai kapcsolatra tegyenek szert, amit aztán itthon is kamatoztatni tudnak.

Bár Gulyás Gergely azt is mondta, hogy a kormány a jövő évi Erasmus-költségeket kifizeti (ez kb. 5 milliárd forint), ha nem sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal, ez – a tapasztalatok alapján – a legcsekélyebb biztosítéknak sem tudható be.

Ha pedig a hazai egyetemek nagy része elbukja az Erasmus-lehetőségeket, akkor egyrészt a magyar egyetemisták még jobban lemaradnak az Európai Unión belül, másrészt pedig egyre többen fognak választani a hazai felsőoktatási intézmények helyett külföldi egyetemeket már a felvételi során egyből.

https://nepszava.hu/3181304_europai-bizottsag-erasmus-alapitvanyi-egyetem-tamogatas-leallitas

https://telex.hu/belfold/2023/01/12/gulyas-szerint-a-kormany-nyitott-ra-hogy-visszahivjak-a-kormanytagokat-az-egyetemi-kuratoriumokbol