Fényes nappal vágták ki a katalizátort egy autó alól Miskolcon

Elsősorban a dízel és turbódízel motorral szerelt kisteherautók, egyterűek vannak veszélyben, mert ott egyes típusok katalizátora viszonylag jó nemesfém bevonattal rendelkezik, és beférnek alá emelés nélkül a tolvajok. Azonban személyautók esetén sem ritka a lopásfajta, akár meg is emelik az autót, hogy aláférjenek. A leggyakrabban egy speciális láncos kézi szerszámmal gyakorlatilag hangtalanul vágják le a katalizátort a kipufogócsőről, de az sem ritka, hogy „szakszerűen” lecsavarozzák.

Sok eset volt

Miskolcon és vármegyénkben 2020-ban nagyon elszaporodott ez a fajta bűncselekmény, és nem csak az utcán parkoló autók kerültek veszélybe, hanem trükkös tolvajok is feltűntek, akik váráslóként jelentkeztek eladó autók tulajdonosainál, elkérték a címet, ahol megnézhetik az autót, majd éjjel megpróbáltak az ingatlanba bejutni és kiszerelni a jármű alól a katalizátort.

2021 közepére, végére a rendőrségnek vármegyénkben és az ország más területén is sikerült felgöngyölíteni a bűnszervezeteket, akik erre specializálódtak, azóta csak egy-egy eset fordult elő és ezek sem kaptak nagy nyilvánosságot.

Ezúttal Miskolcon

Most a napokban a közösségi oldalon egy miskolci károsult azt írta, hogy fényes nappal Miskolcon a Pozsonyi utcai kreszpark melletti nagyparkolóban járt pórul és vágták ki az alkatrészt az autó alól.