Skip to content

Legalizálnák a kukázást a németek, hogy megmentsék a kidobott élelmiszert

Legalizálnák a kukázást a németek, hogy megmentsék a kidobott élelmiszert

 

931 millió tonnányi ennivalót dobunk ki évente, miközben több mint 800 millió ember éhezik a világon. Még a jómódú Németországban is akadnak olyanok, köztük nem kevés diák, akik a szemétből halásszák ki az ennivalót. A guberálást most több párt legalizálni akarja. Kérdés, ezzel visszaszoríthatják-e bármennyire is az élelmiszer-pazarlást, amiben Németország európai listavezető.

Egy fej fonnyadt saláta és néhány megbarnult banán. Ezt találták a greifswaldi rendőrök Salome K. hátizsákjában. Még az is lehet, hogy ő lesz az, akinek utoljára kell felelnie bíróság előtt kukázás miatt. Legalábbis, ha Marco Buschman igazságügy-miniszternek (FDP) és Cem Özdemir mezőgazdasági miniszternek (Zöldek) sikerül keresztülvinnie azt a jogszabálymódosítást, amelynek nyomán hamarosan büntetlenül lehet kiszedni a még ehető élelmiszereket a szupermarketek szemetes konténereiből – feltéve, hogy a kukázás sem birtokháborítással, sem rongálással nem jár.

„Aki ételt ment a kukából, azt nem szabadna megbüntetni ezért” – mondja Özdemir.

© picture alliance/dpa | Carmen Jaspersen

A két szövetségi miniszter levélben kérte a tartományok igazságügyi minisztereit, hogy támogassák az eredetileg Hamburg tartományból származó indítványt. „A büntetőeljárásokra és pénzbírságok kiszabására vonatkozó irányelvek” módosítása ugyanis tartományi hatáskör Németországban, és 2019-ben Hamburg kezdeményezése a tartományi igazságügyi miniszterek konferenciája előtt bukott el.

A kereskedők szerint nincs értelme

Németországban sok kispénzű diák tölti fel alkalmanként a hűtőszekrényét élelmiszerüzletek vagy magánszemélyek által kidobott, de még fogyasztható élelmiszerekkel. Egyre többen vannak olyanok is, akiket motivál, hogy tiltakozhat a nyugati kapitalista társadalmakra jellemző túlfogyasztás és az élelmiszerpazarlás ellen.

A Németországi Élelmiszer-kereskedők Szövetségének sajtószóvivője, Christian Böttcher kevésbé lelkesedik a guberálás büntethetőségének a megszüntetéséért.https://hvg.hu/elet/20230121_Legalizalnak_a_kukazast_a_nemetek_hogy_megmentsek_a_kidobott_elelmiszert



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



6 Comments

  1. Névtelen
    2023.01.22. 19:30

    mi a műanyagtüzelést legalizáltuk

    1
    1
  2. Névtelen
    2023.01.22. 19:36

    Az egész város a sok hipermarket vegyi-élelmiszer csomagoló anyagjainak diffúz elégető műve.

    Mit gyárt a magyar?

    Semmit.

    1
    1
    • Névtelen
      2023.01.23. 16:30

      Igaz. Még téged sem. 😛

      • Névtelen
        2023.01.23. 18:39

        én „mint fák tövén a bolondgomba (igy van rád, akinek van, gondja), „

  3. Névtelen
    2023.01.23. 18:40

    én „mint fák tövén a bolondgomba (igy van rád, akinek van, gondja), „

  4. Névtelen
    2023.01.23. 19:01

    Ne ess transzba Zsuzsám, a transzzsír legális. 😂🤣😁😀

    „MTI
    2023. január 23. 17:45
    Mintegy ötmilliárd ember egészségét veszélyeztetik még mindig a transzzsírok világszerte – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn. Genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz leszögezte: a transzzsírok – amelyeket mérgező alapanyagoknak nevezett – rendkívül nagy veszélyt jelentenek az egészségre, komoly terheket róva az egészségügyi ellátórendszerekre is.

    Hétfőn közzétett jelentésében a világszervezet elismerte, nem tudta teljesíteni ama célkitűzését, mely szerint 2023-ra kiiktatja az étrendekből a transzzsírokat. „Ez jelenleg megvalósíthatatlan” – áll a dokumentumban. A WHO szerint évente 500 ezer halálos szívelégtelenség vezethető vissza a transzzsírokra, amelyek használatát a gyártók csupán 60 országban igyekeznek valamilyen formában kikerülni vagy szabályozni.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük