Skip to content

Szanyi Tibor: Gazsi, lesz itt még szocializmus 

Szanyi Tibor: Gazsi, lesz itt még szocializmus 

 

Lesz itt még szocializmus

TGM-ről szólva szeretném elkerülni a magasztaló jelzők sokaságát, hiszen halála óta ezek uralják a megemlékezők mondatait, nem kis verbális inflációt kockáztatva. Persze megúszni sem akarom a méltató szavakat, hiszen az a másik véglet lenne.

Ennek a jegyzetnek, amely egyféle búcsú is, az iránytűje az, hogy TGM igen nagy jelentőségű személyisége a rendszerváltoztatás óta eltelt idő közírói hátterének. Ahogy kell, ő maga is sokat fejlődött, változott, s vele együtt a hazai közgondolkodás. Talán ez utóbbi sajnos inkább leépült, ezért aztán TGM gondolatai meglehetősen elszakadtak a teret nyerő sivárságtól.

Nyilvános karrierjének indulásakor a közelben voltam, s halála másnapján az első búcsúztatásán is. A kettő között inkább ismertük egymást, mintsem kapcsolatban lettünk volna, de sokszor elég a média, hogy a nézetek viszonyba kerüljenek egymással.

Először 1989-ben hallottam róla, amikor – élve az akkor frissen felélesztett többes jelölés lehetőségével – még az állampárti Országgyűlésbe készült. A munkahelyem az agrárminisztérium Kossuth téri épületében volt, s TGM ott tartott választási fórumot. Kíváncsian be akartam menni, de nem fértem be a tömött terembe, így aztán lemaradtam a magyar történelem eme pillanatáról. Utána már inkább az rögzült bennem, hogy a kérlelhetetlen liberálisok egyik kulcsembere, s ez egészen addig tartott, amíg írásaival át nem vándorolt a baloldalra. Most pedig a Fiumei Úti Sírkert Munkásmozgalmi Panteonja elé vitt a sors, ahol Schiffer Andrással egymás mellett állva, de másokkal együtt elénekelhettem az Internacionálét TGM emlékére úgy, hogy közben az épület felirata látszott a szemünk előtt: “A kommunizmusért, a népért éltek”

Halálának bejelentése óta megszámlálhatatlan cikk, podcast, nyilatkozat látott napvilágot, ami jól mutatja, hogy legalább a politikai osztály tudatában van TGM erősen kiemelkedő jelentőségének. Érthető módon most a méltatás ideje jött el, jóllehet TGM inkább az az alkat volt, aki a maga igazságain túl nem kedvelte a monolit szellemiséget. Ilyenkor kerül elénk a görög mondás, hogy halottról vagy jól, vagy sehogy nem kell szólni, tehát nem az számít, hogy szép, vagy nem szép dolgok hangzanak el, az a fontos, hogy azok igazak legyenek.

TGM életének része a gondolatainak fogadtatása is. Értelmetlen lenne őt besorolni valamilyen politikai skatulyába, avagy elvitatni tőle azt, hogy szíve szerint ingázott a liberalizmus és a baloldaliság között, az előbbit inkább realitásnak, az utóbbit pedig jobbára az utópiák világába sorolta, bár a vágyaknak mindig is elsőbbséget adott. Az viszont egészen bizonyosan kihat az emlékének további sorsára, hogy azt mely politikai istálló fogja intenzíven gondozni.

Rögtön az emlékezés elején elsöprő létszámmal jelentek meg a budapesti belvárosi-rózsadombi nyilatkozók, akik magukat is zömmel a balliberális világba pozícionálják, ahol a bal szócska csak jelző, de a lényege a liberalizmus. Mondhatni, annyiban toleránsak a baloldalisággal szemben, amennyire szükségük van a baloldali értékrendű emberek figyelmére és szavazataira, ám kérlelhetetlenül zárják a szocializmus felé nyíló kapukat.

Elindult tehát TGM kisajátítása. Egymást immár elvtársnak szólítgató, amúgy jómódú értelmiségiek ragaszkodnak hozzá, mint egyféle igazolványhoz, hogy tulajdonképpen ők lennének a baloldaliság örökös letéteményesei, akik persze jottányit sem engednek a kapitalizmus szókészletéből, úgymint megtérülés, verseny, profit és hasonlók.

A baloldaliság szerencsére jóval több, mint néhány akármennyire is meghatározó személyiség életműve. Nem mellesleg a Marx emlőin (is) nevelkedett Lenin élesen elutasította mesterének a fejlődéshez fűzött reményeit, s kérlelhetetlenül a forradalom mellett tette le a voksát, amely keménység később diktatúrába torkollott, s az emberek többségének fejében a mai napig kudarcos kísérletként hagyva a szocializmus ügyét. Ne felejtsük azonban, hogy eszerint TGM inkább volt marxista, ami azért mégis ad reményt, hogy ha immár nem is az ő életében, de a kataklizma felé sodródó emberiség belátható jövőjében a szocializmusra reneszánsz vár, noha a gyászbeszédek elmondói eddig azért nem akarnak eljutni.

Szanyi Tibor

 

A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

 



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



3 Comments

  1. Névtelen
    2023.01.17. 19:04

    Különös liberalizmus volt ez amerikai Iker torony és Emmanuel-Vénusz szobrával a miskolci Iker toronynak. De még furcsább például Leninváros születése Lenin névvel, műanyag apokalipszis végrehajtásával, az utcanéppel és nemi csapásokkal, csőcselékkel. Tehát látni lehetett 65 éve, mi történik itt, azt is tudni lehetett, hogy világ-Monarchiája készül Magyarországnak egyetlen nagy közös áldozással, Szabó családdal az élen, együtt Jeruzsálemmel, Vörös Oroszlánnal, valamennyi könyvszereplőjével a táltosoknak, lovagoknak, dámáknak, mint skizopreneknek.

  2. Névtelen
    2023.01.17. 19:19

    lesz, lesz

    „Politikai okokból nem hajlandó az EU megvenni az oroszoktól, de még mindig olcsóbban tudják megvásárolni az ázsiai kereskedőktől, mint a szövetséges USA-tól.

    Vicces , nem ??”

  3. Névtelen
    2023.01.17. 19:25

    Ahhoz, hogy emberközpontú, szocialistának mondott életforma legyen valamikor a Földön, le kell győzni a sötétséget, a feketemágusokat, a keresztény feketemágus vallásokat, a halálnépeket, Talmudot, tisztátalan lelkeket, spiritisztákat, perverz vallásaival együtt a nagypán utcájának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük