Skip to content

Egy tucat amerikai és nyugati cég által gyártott alkatrészt találtak egyetlen iráni Shahed-136-os drónban, amelyet tavaly ősszel lőttek le Ukrajna fölött

Az amerikai pénzügyminisztérium pénteken szankciókat jelentett be egy iráni drónokat gyártó cég hat vezető tisztviselőjével, valamint „az iráni ballisztikus rakétaprogramok felügyeletéért felelős kulcsfontosságú szervezet” igazgatójával szemben – írja a CNN.

„Továbbra is minden rendelkezésünkre álló eszközt be fogunk vetni, hogy megtagadjuk Putyintól a fegyvereket, amelyekkel a barbár és ki nem provokált háborúját vívja Ukrajna ellen” – közölte Janet Yellen pénzügyminiszter.

„Az, hogy a Kreml az olyan végső menedékként szolgáló beszállítókra támaszkodik, mint Irán, mutatja kétségbeesését a bátor ukrán ellenállással szemben, valamint bizonyítja, hogy globális koalíciónk sikeresen megzavarta az orosz katonai ellátási láncot, és megakadályozta, hogy pótolni tudják a csatatéren elveszett fegyvereket” – mondta Yellen. „Az Egyesült Államok gyorsan fel fog lépni az Irán drón- és ballisztikus rakétaprogramjait támogató személyek és szervezetek ellen, és határozottan kiáll Ukrajna népe mellett.”

A lépést többek között az tette indokolttá, hogy az ukrán hírszerzés értékelése szerint több mint egy tucat amerikai és nyugati cég által gyártott alkatrészt találtak egyetlen iráni Shahed-136-os drónban, amelyet tavaly ősszel lőttek le Ukrajna fölött.

Decemberben a Fehér Ház a kormányzat egészére kiterjedő munkacsoportot hozott létre annak kivizsgálására, hogy amerikai és nyugati gyártású technológia – az olyan kisebb berendezésektől kezdve, mint a félvezetők és a GPS-modulok, egészen a nagyobb alkatrészekig, mint a motorok – hogyan került iráni drónokba.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



2 Comments

  1. Névtelen
    2023.01.17. 13:14

    Persze.
    Voltak benne amerikai gyártmányú huzalok.
    Német gyártmányú relék.
    Tajvani félvezetők.
    Izraeli kémprogram.
    Magyar jóindulat( a keleti nyitás jegyében)
    Orosz alumínium.
    Ja, és arabok gyártották . . .

  2. Névtelen
    2023.01.17. 16:12

    Egy dolog a pofázás és egy másik hogy valamiből nekik is élni kell. 🙂 🙂 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük