Skip to content

Beültetik az emberbe a chipet, ami segíthet a depresszió gyógyításában

Beültetik az emberbe a chipet, ami segíthet a depresszió gyógyításában

 

Az Inner Cosmos nevű vállalat februárban már a második emberbe ültetheti be a saját fejlesztésű chipjét, ami naponta 15 percen át stimulálja az agyat.

Újabb konkurenciát kapott Elon Musk cége, a Neuralink. Az Inner Cosmos nevű kaliforniai vállalat egy érme méretű chipet fejlesztett ki, amit az emberi agyba ültetnének be a depresszió gyógyítására. Az első műtéten már túl is van a cég, a tervek szerint pedig februárban egy újabb emberkísérletet hajtana végre.

A vállalat szerint a depresszió kezelése hamarosan sokkal hatékonyabb lehet, a chip ugyanis apró impulzusokat küld el az agy mentális betegségekkel érintett régióiba.

Az Analytics Drift beszámolója szerint Meron Gribetzet, a cég vezetőjét 10 éves korában ADHD-val, vagyis figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral diagnosztizálták, ez keltette fel az érdeklődését az idegtudományok iránt.

Az Inner Cosmos készüléke két részből áll: egy, a fejbőr alá ültetendő chipből, valamint egy külső egységből. Az implantátumot alig 30 perc alatt be lehet ültetni, ami aztán naponta 15 percen át küld impulzusokat a dorzolaterális prefrontális kéregbe. Ez az agy azon területe, amely olyan folyamatokért felelős, mint az absztrakt érvelés vagy a motoros készségek.

A vállalat 2022 márciusában kapott engedélyt arra, hogy embereken tesztelje a szerkezetét. Az első kísérlet eredményeiről egyelőre nem sokat tudni, de ha a második is sikeres lesz, az kikövezheti az utat a hatékonyabb kezelések felé.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



2 Comments

  1. Névtelen
    2023.01.17. 11:30

    Először is azt kell lerendezni, ami a bűntudatot, másik véleményétől való függést, vagy értéktelenséget kiváltotta, ugyanis a depresszió értéktelenségi érzet. Lehetőleg nem úgy kell orvosolni, ahogyan 130 éve történik, hogy az értéktelen emberi külsőben látható népeket emberfeletti létformával ajándékozzák meg, mint törvényen kívülieket. Ezért nem látok a chipsben lehetőséget. Ez ugyanolyan pszichiátriai gond, mint az élj úgy, ahogy akarsz terápiájuk. Nem azt dolgozzák fel, hogy mit tett az illető, ami a betegséget okozza, hanem lovat adnak alájuk azzal, hogy szabaduljon fel minden alól, mert náluk a következmény nélküli élet jelenti a szabadságot.

  2. Névtelen
    2023.01.17. 15:55

    Kádár idején 8 óra munkából is meg lehetett élni. Volt becsülete a munkának, a dolgozókat emberként és nem rabszolgaként kezelték.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük