Az orosz Rambó. Még Bernesz sem énekelne, elvégre ő egy ukrán zsidó volt

Artur Szmoljanyinov orosz színész volt a főszereplője Vlagyimir Putyin elnök egyik kedvenc filmjének, a 9. századnak, amely egy az afgán gerillákkal szemben utolsó erejéig kitartó szovjet alakulatról szólt. Most „külföldi ügynöknek” minősítették, és büntetőeljárás indul ellene.

Háború Ukrajnában
„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok február óta tartanak, az orosz erők több ezer civil életének vetettek véget. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

Ukrajnáért harcolna Artur Szmoljanyinov orosz színész – írja a CNN. Szmoljanyinov volt a főhőse a 2005-ben bemutatott Gyevjataja rota (9. század) című orosz játékfilmnek. Ő játszotta azt a szovjet katonát, aki egyedüliként élte túl alakulatából az afgán gerillákkal való összecsapást. Emiatt gyakran nevezték őt az orosz Rambónak is.

A film annyira népszerű volt, hogy a stábot, köztük a színészeket, Vlagyimir Putyin meghívta a Moszkva melletti dácsájába, ahol együtt tekintették meg az alkotást.

Azóta nagyot változtak az idők. A Novaja Gazetának adott interjújában a külföldön élő Szmoljanyinov elmondta, hogy egy volt kollégája az orosz oldalon harcol. „ Hogy lelőném-e őt? Minden kétséget kizáróan! Előfordulhat, hogy Ukrajnáért fogok harcolni? Természetesen! Számomra ez az egyetlen út. És ha elmennék ebbe a háborúba, csakis Ukrajnáért harcolnék.”

Néhány nappal később az orosz igazságügyi minisztérium külföldi ügynöknek minősítette a színészt. Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság vezetője szintén elrendelte, hogy Szmoljanyinov ellen büntetőeljárás induljon.

Szmoljanyinov élesen bírálta az ukrajnai háborút. Nemrég rögzített egy második világháborús népszerű szovjet dalt – Temnaja Nocs (Sötét éjszaka) – aminek a szövegét némiképp átdolgozta és a mostani viszonyokra aktualizálta. A dalt eredetileg Mark Bernesz adta elő, az első sorokban róla is megemlékezik. Szabad fordításban mindez úgy hangzik, hogy erről a sötét éjszakáról még Bernesz sem énekelne, elvégre ő egy ukrán zsidó volt.