Mád. A Csodarabbik útja panziójára is rákerült a végrehajtási jog

Egymilliárd forintos végrehajtást kért az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) több ingatlanjára egy offshore cég – írja az Átlátszó.

Az EMIH tulajdonában áll a Rabbiház Kft. – részletezik –, a 2020-ban több mint egymilliós veszteséget realizáló, alkalmazottal nem rendelkező cég vagyoni részesedésének lefoglalását idén júliusban rendelték el. Az Átlátszó szerint ugyanazon a napon, amikor a Rabbiház Kft. vagyoni részesedését lefoglalták, végrehajtási jogot jegyeztek be több, az EMIH közvetlen vagy közvetett tulajdonában álló épületre, összesen 2,7 millió euró, jelenlegi árfolyamon közel 1 milliárd forint értékben.

Érintett egyrészt a cég székhelye, a budapesti Baross utca 61. alatti épület – ez az EMIH tulajdona, 2016-ban kapták ajándékba a magyar államtól. A Baross utcai ingatlan mellett a cég mádi, 2016-ban 460 millió forintos európai uniós támogatással felújított Csodarabbik útja panziójára is rákerült a végrehajtási jog. Erre a jelzálogjogot 2017-ben jegyezték be, a Trivaston Limited nevére. Attól engedményezéssel a Lavamed Limited nevére került, és ez az a cég, amely idén végrehajtást kért az EMIH ingatlanaira. A Lavamed Limited egy offshore cégalapító ügynökség, az Átlátszó szerint a ciprusi Laveco Limiteden keresztül az azt részben tulajdonló Váradi Lászlóhoz köthető.

Sem Váradi, sem a Rabbiház Kft. nem árulta el az Átlátszónak, hogy miért került sor az üzletrész lefoglalásra és a végrehajtás elrendelésére.