Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a Teherán és Rijád közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállhatnak a két regionális rivális közötti párbeszéd révén. Szaúd-Arábia 2016 januárjában megszakította kapcsolatait Iránnal, miután tüntetők megtámadták a teheráni szaúdi nagykövetséget Nimr al-Nimr síita vezető kivégzése miatt.

Amir-Abdollahian pénteken a libanoni fővárosban, Bejrútban tartott sajtótájékoztatón elmondta, reméli, „a teheráni és a rijádi diplomáciai képviseletek vagy nagykövetségek újra megnyílnak a két ország közötti párbeszéd keretében”. A kapcsolatot bonyolítja, hogy Irán és Szaúd-Arábia a közel-keleti térség több konfliktusában is szemben álló feleket támogat, így például Szíriában és Jemenben.

photo_camera Hoszein Amir-Abdollahian Fotó: HUSSAM SHBARO/Anadolu Agency via AFP

2021 áprilisa óta Irak öt alkalommal adott otthont a két fél közötti találkozónak, de a tárgyalások az elmúlt időszakban megrekedtek.

Pénteken Amir-Abdollahian találkozott szaúdi tisztviselőkkel, köztük kollégájával, Abdallah Bou Habibbal és az ügyvezető miniszterelnökkel, Najib Mikatival.

A Hezbollah vezetőjével, Haszan Naszrallahhal folytatott megbeszélésen a páros megvitatta „a korrupt emberekből és szélsőségesekből álló kormány megalakulásából eredő lehetséges fenyegetéseket” Izraelben – olvasható a Hezbollah közleményében. Izraelben december végén beiktatták az ország történelmének „legjobboldalibb” kormányát, amit Benjámin Netanjahu vezet.

Amir-Abdollahian üdvözölte az Irán szövetségese, Szíria és Törökország közötti lehetséges közeledést is, miután védelmi minisztereik a múlt hónapban találkoztak. A szíriai kormánypárti Al-Watan újság szerint Amir-Abdollahian szombaton Damaszkuszba látogat. „Örülünk a Szíria és Törökország között zajló párbeszédnek” – mondta a miniszter.

„Úgy gondoljuk, hogy ennek a párbeszédnek pozitív visszhangja kell legyen, ami a két ország javát szolgálja.” Ankara régóta támogatja a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szemben álló lázadókat. A több mint egy évtizedes háború után azonban a Szíria és Törökország közötti kapcsolatok kezdenek felengedni. December végén a szíriai és a török védelmi miniszterek mérföldkőnek számító tárgyalásokat folytattak Moszkvában. 2011 óta ez volt az első ilyen találkozó. (Al Jazeera)