A debreceni akkugyárat építő Semcorp két tulajdonosát házi őrizetbe zárták Kínában

A kínai hatóságok nyomozást indítottak a Debrecenben akkumulátorfólia-gyárat építő Semcorp Advanced Materials Group alapító-tulajdonosai ellen, és házi őrizetbe helyezték Paul Xiaoming Leet és Tony Xiaohua Lit – írja a 24.hu.

A cikk szerint a Kínában zajló vizsgálatról Magyarországon eddig nem jelentek meg hírek, de az intézkedések hatásait a Külgazdasági és Külügyminisztérium már korábban vizsgálhatta. A külügy sajtófőosztálya a lap kérdésere a nyomozással kapcsolatban nem válaszolt, csak annyit közölt, hogy a vállalattól kapott információk szerint nincs fennakadás a debreceni építkezésben.

photo_camera Szijjártó Péter, James Heng-Kuang Si, a SEMCORP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Pósán László fideszes országgyűlési képviselő és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester a kínai SEMCORP vállalat lítium-ion akkumulátorokhoz kapcsolódó debreceni szeparátorfólia-gyártóüzemének alapkőletételén 2021. szeptember 13-án Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A házi őrizetbe került tulajdonosok a kínai hatóságok gyanúja szerint titokban külföldre akarták vinni saját cégük tőkéjét. A hírek szerint 1,4 milliárd dollárt csatornáztak ki a Semcorp Csoportból. A magyar kormány 13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a kínai cég debreceni gyárépítéséhez. A milliárdos testvérpárt 2022 végén rakták házi őrizetbe.

Szijjártó Péter külügyminiszter 2021-ben a gyár debreceni alapkőletételi ünnepségen azt mondta, a beruházás a magyar-kínai gazdasági együttműködés sikertörténetnek újabb fejezete. Akkor azt mondta, 2022 második felére befejeződik az építkezés.

Az amerikai The Epoch Times decemberi cikke szerint a Semcorp (Kínában Jünnan/Yunnan Energy) részvényei a házi őrizetről szóló bejelentés után nagyot zuhantak a kínai tőzsdén.