A nyugati világban azt hitték, az iparszerű háborúknak leáldozott, a gránátok gyártósorait leállították

Súlyos lőszerhiányról írtak orosz bloggerek már a makijivkai lőszerraktáruk újévi felrobbantása előtt is, de ennél is nagyobb gondjaik lehetnek az ukránoknak.

A nagy orosz offenzívát január vége és március között várják, de a katonai stratégiákat egyre erősebben befolyásolja a tüzérségi lőszerek mennyisége. Ez az erőforrások háborújának fő vetülete, ami döntő hatással lehet a háború kimenetelére.

Az anyagháború visszatér: a hidegháború vége óta a nyugati világban azt hitték, az iparszerű háborúknak leáldozott, a gránátok gyártósorait leállították. Ukrajnában ehhez képest a tüzérségek uralják a csatateret.

Nehéz megmondani, ki van szorultabb helyzetben most a lőszerkészlet miatt. Nyugati források szerint az oroszok átlag napi 20 ezer, az ukránok 7 ezer lőszert lövöldöznek el.

  • Az ukránok eredeti lőszerkészletei kimerültek. Szudántól Pakisztánig feltúrták a világot maradék szovjet lőszerekért, és próbálnak átállni nyugati eszközökre. A nyugati szállítmányok azonban közel sem elégítik ki az ukrán szükségletet.
  • Az oroszok még 50 éves lőszerkészleteket is hasznosítanak, vannak, akik szerint az ukránoknál is nagyobb gondjaik lehetnek. Ennek ellentmond, hogy Herszont úgy is folyamatos tűz alatt tartják, hogy ezzel nincs stratégiai céljuk.

    Tovább a G7 cikkére