Építsünk új kilátót az Avasra? Fiatalosabb lenne és egyszerűbb, mint a meglévő Avasi kilátó

De hogyan is nézne ki egy új kilátó az Avas tetőn? Méretét és tömegét tekintve jóval kisebb lenne a jelenleginél, így a tájba szépen belesimulna. Sokkal inkább hasonlítana a hegyekben, erdőkben épített, fából készült kilátókhoz, melyek kirándulók számára adnak távolbalátási és pihenési lehetőséget. Megközelítése csak gyalogúton lenne lehetséges, tehát gyalog- és kerékpártúrák célpontjai lehetne. Családias, fiatalos hely lenne, amely azok számára nyújthat kikapcsolódási lehetőséget, akik hajlandóak az Avasi kilátónál tovább és feljebb sétálni a parkban. Ide kifejezett túraösvényeket is ki lehetne alakítani, amelyek a belváros, illetve a Népkert, vagy akár Miskolc-Tapolca és az Avasi lakótelep felől indulnának.

Panorámapont jelenleg az elhagyatott, általában gazos és szemetes területen

Az új kilátó új típusú turisztikai funkciót kapna. Fiatalosabb lenne és egyszerűbb, mint a meglévő Avasi kilátó. Az építmény aljában hangulatos vendéglátó egység kapna helyet, illetve utcabútorok és komplett piknikpont az ehhez tartozó kellékekkel, mellékhelyiséggel. Fentről, a kilátóból 360°-os körpanorámát kapnának az ide látogatók, akik a fák és az Északi irányban húzódó, szemközti dombok felett tiszta időben az Alacsony- és Magas-Tátrát is be tudnák látni. A kilátó aljában megtelepülő, laza stílusú, lampionokkal, tűzrakóhelyekkel, utcabútorokkal rendelkező piknikponton pedig az ember elfogyaszthatna egy jó fröccsöt vagy ihatna egy finom kávét, miközben ellátna Keleti és Déli irányokba. Aki ismeri pl. a Római parton a Két rombusz nevű vendéglátó egységet, kb. érti, hogy mire gondolok ez alatt.

Fiatalos, feelinges piknikpont épülhetne az új kilátó alatt (a képen a Két rombusz látható)

Az új kilátó tehát egyben vendéglátó egység is lenne, ill. panoráma- és piknikpontként szolgálna. Maga a kilátó persze ingyenes lenne, a vendéglátó egység egy opcionális lehetőség az ide látogatók számára. Mindez kulturált, igényes, fiatalos és hangulatos környezetet teremtene. A meglévő Avasi kilátónak semmiképpen sem lenne konkurenciája, hiszen teljesen más lenne a funkciója és a célközönsége is. A belváros irányából nem lenne látható a fából épült kilátó, tehát nem rontaná a jelenlegi építmény imidzsét, az Avasi kilátó brand-et sem.https://avasialom.blog.hu/2022/03/14/panorama-_es_piknikpont_az_avas_teton#more17780422