Többek között iparűzési adóból származott a korábban nem tervezett plusz költségvetési bevétel.

Az önkormányzat Tiszaújváros költségvetését – a szeptemberben esedékes módosításakor – 16,5 milliárd forintos bevételi, illetve kiadási összegben határozta meg. Az azóta eltelt időben újabb közel 5 milliárd forint plusz bevétel keletkezett – többek között a helyi iparűzési adóból. Így a decemberi önkormányzati ülésen újra módosítani kellett a város idei pénzügyi tervét. Az elfogadott rendeletmódosítást követően a bevételek és kiadások előirányzata 21,4 millárd forint lett. A növekményből a közhatalmi bevételek mintegy 2 milliárd forintot képviselnek.

Felfutóban a helyi gazdaság

A helyi iparűzési adó többletbevétel elsődleges oka a város gazdaságát meghatározó társaságoknak a járványhelyzetet követő kiemelkedő eredménye, illetve a végéhez közeledő poliol beruházás pozitív hatása.

Építményadóban egy egyszeri tétel végrehajtása, idegenforgalmi adóban a két új hotel, míg az úgynevezett szankciós bevételek terén a jegybanki alapkamat emelkedése, továbbá egy nagy összegű önellenőrzés egyszeri pótlékvonzata okozta a tervezett előirányzatok túlteljesülését.

A belföldi értékpapírokból származó bevétel valamivel több, mint 1 milliárd forinttal lett több. A belföldi finanszírozásokból származó bevétel 1,7 milliárd forinttal emelkedett.

Az összesen 4,9 milliárd forintos bevételi többlet természetesen a kiadási oldalon is jelentkezik. A költségvetési kiadások előirányzatát mintegy 1 milliárddal, a finanszírozási kiadások előirányzatát pedig 3,8 milliárd növelte meg az önkormányzat.

boon.hu