Nincs nő a magyar űrhajósjelöltek között

Nyolc magyar űrhajósjelöltet tesztel jelenleg a honvédség

A többezer jelentkező közül csak 244 pályázat volt érvényes. Közülük választották ki azt a 8 jelöltet, akiket jelenleg a Magyar Honvédség légiereje tesztel a kecskeméti bázison, ahol a Gripeneken végzett tesztrepülések során mérik, miképpen hat rájuk az extrém gyorsulás.

 

 

Ferencz sajnálta, hogy az összes jelentkezőnek csak 16 százaléka volt nő, a miniszteri biztos szerint ennek az oka „a hölgyek önbizalomhiánya”, amin segítene, ha már gyerekkorban biztatnák a lányokat arra, hogy természettudományok felé forduljanak.

Amint tovább szűkítik 4 jelöltre a kiválasztást, megkezdődhet a tréning szakasz, melynek a végén az eredményeket összesítve dől el, ki lesz az a kiválasztott, aki feljut az űrállomásra. A tervek szerint a többiek a földi központból fogják segíteni a küldetését, amelyben a most nem repülő, de szintén kiképzett űrhajósjelöltek tudják majd támogatni a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó társukat.

A repülés során hívójele Sirály (Csajka) volt. Ő volt az első szovjet űrhajós, aki manuálisan vezethette a járművét (a szovjet űrprogramban elsődleges az automata/távirányított vezérlés volt). Tyereskova a súlytalanságot fizikailag és pszichikailag nehezen viselte, ebből a szovjet szakemberek arra következtettek, hogy a női szervezet kevésbé alkalmas az űrrepülésre.[1]

1963-ban Tyereskova – Hruscsov, a párt első titkára jelenlétében [2] – házasságot kötött a Vosztok–3 pilótájával, Andrijan Nyikolajevvel. Egy gyermekük született, Jelena. A szülők 1982-ben elváltak.

Ő az egyetlen vezérőrnagyi rangban lévő nő az Orosz Fegyveres Erőknél.

1968-tól a Szovjet Nőbizottság elnöke volt.

Hobbiként egy ázsiai galambfajta, a buharai dobos nemzetközi hírű tenyésztője.

Holdon egy krátert neveztek el róla.

2014február 7-én, a szocsi téli olimpiai játékok megnyitó ünnepségén az olimpiai lobogót Oroszország nyolc köztiszteletben álló személyisége hozta be, egyikük Tyereskova volt.

2020. március 10-én Tyereskova terjesztette be az orosz parlamentben azt az alkotmánymódosítási javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy Vlagyimir Putyin megszakítás nélkül harmadszor is elnök lehessen.[3]