Jönnek a másodvonalbeli fideszes művészek Miskolcon is

Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) első regionális munkacsoportja Győrben, amelynek vezetőjévé Hefter László Pannonhalmán alkotó üvegművészt választották.

A munkacsoport feladata, hogy segítse az egyéni és közösségi művészeti, művészetelméleti tevékenységet, a helyi alkotómunkát és a kulturális értékteremtést, szolgálva a regionális művészeti munka fejlesztését, színvonalának emelését – közölte az MMA.

A közlemény idézi Vashegyi Györgyöt, az MMA elnökét, aki szerint a testület őszi közgyűlésén döntöttek arról, hogy regionális munkacsoportokat hoznak létre, hogy a köztestület a hazai és a külhoni magyarlakta területeken tovább erősítse a művészeti-kulturális életben való szerepvállalását, segítse a helyi kapcsolatépítést.

A döntéssel annak a Makovecz Imre által megfogalmazott célnak tesz eleget az MMA, hogy különféle művészeti ágak képviselőit ültesse le egy asztal köré, segítve e művészeti területek közötti párbeszédet.

Győr mellett a közeljövőben Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Veszprémben is megalakul egy-egy munkacsoport.

Az elnök kiemelte, hogy az egyes csoportok feladata lesz művészeti és művészetelméleti programok szervezése, részt vállalnak helyi kezdeményezésekben is és szélesebb körben segítik az adott régióhoz kapcsolódó művészeti tevékenységek eredményeinek bemutatását.

A győri munkacsoportban huszonöt akadémikus és tizenkét nem akadémikus köztestületi tag fejezte ki részvételi szándékát.

A regionális munkacsoportoknak akadémikus és nem akadémikus köztestületi tagjai lehetnek, akik önkéntes alapon, térítésmentesen végzik munkájukat.

Az is előírás, hogy a munkacsoportokban az MMA mind a kilenc tagozata képviselve legyen, egy ember akár két város munkacsoportjában is szerepet vállalhat.

Vashegyi György kitért a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) december 14-én kötött stratégiai együttműködési megállapodás jelentőségére is, amely elősegíti hazai és egyetemes magyar tudományos és művészeti eredmények megszületését, széleskörű megismertetését, valamint a kulturális élet minél színesebbé tételét.

A megállapodás része, hogy az MMA hét megalakuló regionális központjából öt esetében az MTA az MMA részére rendelkezésre bocsátja helyi irodáit és a hozzá kapcsolódó eszközparkját használati célból.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke szerint az MMA megalakult munkacsoportja támogató erőt képvisel a régió kulturális életében, ösztönző hatást fejt ki a jövőben létrejövő programjaival.

Kiss János, az MMA alelnöke, a Győri Balett művészeti tanácsadója és korábbi igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a munkacsoport helyi fórumot teremt művészeti kérdések megvitatására, hogy a művészek, művészetelméleti szakemberek és a közönség között személyes kapcsolat alakulhasson ki, majd mélyülhessen el.

Rámutatott, hogy az MMA az elmúlt években számos nívós kulturális és művészeti program, tábor megvalósítását tette lehetővé a régióban helyi szervezetek pályázati támogatásával.

Richly Gábor, az MMA főtitkára azt hangoztatta, hogy az MMA minden tevékenységéhez aktív partnereket keres.

Juhász Judit, az MMA szóvívője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a győri munkacsoport alakuló ülésén felmerült az igény egy észak-nyugat-magyarországi régióról készülő, minél teljesebb kulturális intézményi térkép létrehozására, amelyben az MMA művészei fontos szerepet játszhatnak.