Emlékszel, amikor megvédtük a Zengőt, vagy amikor megakadályoztuk a súlyosan környezetszennyező Mátrai Erőmű bővítését?

Gondoltad volna, hogy már 20 éve jelen vagyunk Magyarországon? Emlékszel, amikor megvédtük a Zengőt, vagy amikor megakadályoztuk a súlyosan környezetszennyező Mátrai Erőmű bővítését? Amikor elértük, hogy elszállítsák a mérgező anyagok egy részét az Illatos útról? Te is aláírtad az elmúlt évek legnagyobb környezetvédelmi petícióját, amit “STOP Plastic” címmel indítottunk, és amelynek hatására törvény is született a hazai műanyagszennyezés felszámolásáért? Bár nem volt könnyű dolgunk, de idén is folytattuk a küzdelmet természeti értékeink megőrzéséért, a klímavédelemért és a békés jövőért.

Az orosz agresszió Ukrajnával szemben óriási szenvedést okoz az embereknek és az elővilágnak egyaránt és mindannyiunk életét felborította. Mi az első sokk után kötelességünknek éreztük, hogy a béke üzenetét közvetítsük Budapestről a világ felé, ezért több ezer emberrel együtt egy hatalmas békejelet formáztunk a Hősök terén Ukrajnáért.

 

A háború miatt mindennapjaink részévé váló energiaválságban világos üzenetet fogalmaztunk meg: csak a radiális energiatakarékosság és a megújulók jelenthetik a megoldást erre a válságra! Amit pedig megígérhetünk: folytatni fogjuk az idén elkezdett munkánkat, hogy valódi válaszokat találjunk a klímaigazságossággal kapcsolatos szociális kérdésekre.

Ha kellett, mindig felemeltük a hangunkat a természetpusztítás ellen: tüntettünk a kormány botrányos tüzifa rendelete ellen, és megindító művészeti akcióval mutattuk meg, hogy milyen károkat okoz a fák tarvágása a Bükkben. Újra követeltük, hogy legyen méregmentes a Sajó, és a hatóságok helyett mi voltunk azok, akik újabb mérésekkel bizonyítottuk a folyó arzén szennyezését. Tiltakozó akciókkal hívtuk fel rá a figyelmet, hogy bűn az, ami a Fertő-tavi beruházásnál történt.

2022 Greenpeace Magyarország év végi fotó

Fotó: Vörös Szilárd / Greenpeace

Reméljük, hogy mellettünk voltál az elmúlt években, és osztoztál a sikereinkben. Köszönjük, ha idén is velünk ünnepelsz, és megosztod a 2022 legfontosabb Greenpeace-es eseményeit összefoglaló videónkat!

A klíma- és ökológiai válságot csak együtt tudjuk megoldani. Állj ki velünk a következő évben is egy zöldebb és igazságosabb jövőért, mert szükségünk lesz egymásra!

Mező János Bálint

Greenpeace Magyarország,
Ügyvezető igazgató