A rali versenyek egyik fontos szereplői a nézők, csakúgy, mint egyéb más sportágakban. Ha az elmúlt egy évtizedet vizsgáljuk, akkor folyamatos csökkenés tapasztalható a versenyhétvégéken. Vajon miért?

Ennek a sajnálatos tendenciának a hátterében a széleskörű társadalomban bekövetkezett változások állnak, és szögezzük le előre, nem csak az autósportot érinti – kezdte a beszélgetést Holczer Dániel. – A generációs átrendeződések magukkal hozták azokat a változásokat, amelyek az online térben való hozzáférések felé tolták el a sportesemények iránti érdeklődést. Ma már a fiatalok inkább otthonról, az interneten keresztül tájékozódnak, így kísérik figyelemmel egy-egy sportesemény alakulását.

A nézői szokások átalakulásában mekkora szerepet játszottak a helyszínről történő közvetítések, a közösségi média megjelenése, az emberi kényelmesség?

Ezek a dolgok abszolút meghatározzák a sportágak iránti érdeklődés alakulását, és magukkal hozták a változást is. Mára már gyakorlatilag teljesen és tökéletesen megvalósultak az azonnali eredményközlési rendszerek, minden eredmény online, szinte másodpercnyi pontossággal hozzáférhető. A technikai sportágak tekintetében azonban ez nem teljesen igaz, hiszen a televízió képernyőjén keresztül nem érzékelhető egy versenyautó dinamikája, nem mennek át azok a hanghatások, amelyek az autóversenyzéssel együtt járnak, és a monitor előtt nem érezni a benzingőz illatát sem. Hogyha innen közelítjük a dolgot, akkor jó esélyeink lehetnek arra, hogy visszaszerezzük a szurkolókat.

boon.hu