Megegyezés született Magyarország és az EU között

Az EU soros elnökségét ellátó cseh kormány hétfőn későn este bejelentette, hogy a Magyarország által blokkolt kérdésekre megoldást találtak, cserébe jóváhagyták a magyar pénzekre vonatkozó megállapodásokat.

Az EU-ban hétfő este elvi egyezségre jutottak valamennyi fontos kérdésben: jóváhagyták nemcsak az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagot és a 15 százalékos globális minimumadót, de az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást tartalmazó magyar helyreállítási tervet és a jogállamisági eljárás lezárására vonatkozó javaslatot is. A döntéseket írásos megállapodásban fogják véglegesíteni a tagállamok.

A pontos részletek így még nem ismertek. Kérdés például, hogy a globális minimumadó alól Magyarország kap-e bármilyen felmentést vagy kedvezményt. (A kormányközeli Világgazdaság hétfő este úgy értesült, hogy az Európai Unió Tanácsa hozzájárult, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba, így nem kellene megemelni a 9 százalékos társasági adót, ezzel pedig a kormány is hozzájárult a vétója elengedéséhez.)

Azt viszont egymástól függelten forrásokból úgy tudjuk, hogy csökkentik a korrupciós kockázatok miatt befagyasztani szánt magyar forrásokat. Az eredeti javaslatban három kohéziós alap

65 százaléka szerepelt, amit 7,5 milliárd eurót jelent – az egyezség szerint ezt 55 százalékra mérséklik.https://hvg.hu/eurologus/20221212_Megegyezes_szuletett_Magyarorszag_es_az_EU_kozott