Ezért fontosak a szemészeti szűrővizsgálatok
Eye doctor with female patient during an examination in modern clinic. Ophthalmologist is using special medical equipment for eye health saving and improving.

 

A szemészeti szűrővizsgálatokon való részvétel nem igazán népszerű a magyar lakosság körében. Jelentősége azonban megkérdőjelezhetetlen. 40 éves kor alatt 2 évente, afölött pedig évente ajánlott lenne felkeresni egy rendelőt egy szemészeti szűrővizsgálat beiktatása céljából.

Azok számára pedig, akiknek a családjában már előfordult a zöldhályog szembetegség, minden évben el szükséges látogatni a szemészorvoshoz. De mi is történik egy ilyen általános vizsgálaton? Az alábbi cikkből kiderül!

Mi történik a szemészeti szűrővizsgálatok során?

Több ok miatt is fontosak a szemészeti szűrővizsgálatok. Egyrészt megtörténik a fénytörési hibák mérése közelre és távolra is. Így, ha gondja akad a látásával, annak felismerése és kezelése máris lehetséges. Ezen kívül sor kerül bizonyos, krónikus betegségek szűrésére is. Ilyen például a szürkehályog, a zöldhályog, a makula degeneráció, a keranotocus, a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Ezek mind olyan problémák, amelyek kezdetben könnyen észrevétlenek maradhatnak, a későbbiekben azonban számos panaszt okozhatnak és komoly problémákhoz vezethetnek.

 

Egy szemészeti szűrővizsgálat lehetőséggel szolgál a szem gyulladásos megbetegedéseinek vagy a szem környéki bőrelváltozásoknak a felismerésére, ezzel együtt pedig a kezelésére is. Ha valamilyen kisebb, könnyen orvosolható sérüléssel érkezik a rendelésre, azt is el tudja látni helyben a szemészorvos.

 

Egy általános szemészeti szűrővizsgálat keretében történik meg az alkalmassági vizsgálatok elvégzése, szakvélemények kiállítása, valamint idő adódik a szemüveg vagy a kontaktlencse viselésével kapcsolatos kérdések átbeszélésére, a helyes műkönny használati szokások kialakítására.

 

A különböző műszeres mérések sem maradnak el

 

Egy általános szemészeti szűrővizsgálat nagyjából 1,5 órát ölel fel. Bizonyos esetekben szükség lehet pupillatágításra is, így érdemes kísérővel érkezni. Minden esetben vigye magával a szemüvegét és a rendszeresen alkalmazott gyógyszereit is, ha pedig akut problémával érkezik, gondolja végig, mióta állnak fenn a tünetek és pontosan melyek azok. Ha kontaktlencsét hord, a vizsgálat előtti néhány napban már mellőzze annak viselését!

 

Érdemes előre felírni a kérdéseket, így a vizsgálatok rengetegében biztosan nem marad ki semmi olyan dolog, amelyről érdeklődni szeretne. Ha valamilyen igazolásra vagy vélemény kiállítására van szüksége, ne felejtse el azt előre jelezni!

 

A szemészeti szűrővizsgálat során szinte biztos, hogy megtörténik a fénytörés objektív és szubjektív meghatározása közelre és távolra, a szaruhártya-görbület mérése, a szín- és térlátás vizsgálata, a szemfenék ellenőrzése és a réslámpa vizsgálat, a szemnyomás mérés és a szemmozgások vizsgálata is. Ezen kívül a legtöbbször szürke- és zöldhályog szűrésre, a könnyfilm felszakadási idő mérésére és az üvegtest biomikroszkópos vizsgálatára is sort kerít a szakorvos. Természetesen ezek mindegyike nem minden esetben szükséges, annak eldöntése, hogy pontosan milyen vizsgálatok elvégzése történik meg, mindig az orvos hatáskörébe tartozik. Ha szükséges, kiegészítő méréseket is végezhet.

 

Az általános szemészeti szűrővizsgálat külön felkészülést nem igényel, a fentiekben leírtak betartásával máris sokat tehet azért, hogy az ellenőrzés teljes mértékben gördülékeny és hatékony legyen.