Az ember legjobb barátja 2004-ben még életében szobrot kapott Miskolc városától.

Mancs 1996-ban született, a híressé vált négylábú gazdája és mentora az első perctől kezdve Lehoczki László volt. Ő fedezte fel elképesztő tulajdonságait, ügyességét, kitartását. A kutya 2006-os haláláig elválaszthatatlanok voltak – ennyi év távlatából a világhírű Spider Mentőcsoport vezetője könyvében tárja elénk ennek a fáradhatatlan ebnek az életét és munkásságát- A könyv első fejezete Mancs első öt évét mutatja be. Azt, hogy miként került hozzám, hogy kezdődött a kiképzése, miként sikerült a tökélyre fejleszteni kutatási ösztönét, hogy annyi ember életét megmenthesse szolgálata során – avatott be a részletekbe a szerző.

2004-ben szobrot kapott a német juhász 2004-ben szobrot kapott a német juhász

Ezek nem kalandok, ezek drámák, nagyon sok halálos áldozattal, de emellett megtalált túlélőkkel, igazi csodákkal. A kutató-mentő szakember külön fejezetben dolgozza fel egy-egy kiemelkedő mentési akció eseményeit, részleteit, bemutatva a csapattagok erőfeszítéseit az áldozatok felkutatása érdekében.

Mancs első külföldi bevetése Egyiptom fővárosában, Kairóban volt. Egy óriási lakóépület dőlt össze. A kutya szinte megállás nélkül dolgozott, sajnos túlélőkre itt nem volt esély.

– Összesen 72 holttestet kutatott fel. Ott tudtam először igazán tesztelni, hogy milyen távolságból, hogyan jelzi a testeket. Ilyenkor a munkagépeket leállították, kézi erővel keresték tovább a halottakat, nehogy a monstrumok szétroncsolják azokat – idézte fel a drámai pillanatokat Lehoczki László. – Az elkövetkezendő évek alatt vált számomra világossá, hogy a kutya képes jelezni a vízbefúltakat is, ez pedig egyedülálló. Másként viselkedett, ha élő embert érzékelt a romok alatt, másként, ha holttestet. Nagyon fontos volt, hogy a kutatás az élőkre koncentrálódott, ezért is hívtak ilyen esetekben a világ számos pontjára.https://www.blikk.hu/eletmod/vilag-titkai/mancs-mentokutya-lehoczki-konyv/v7jrsc9