Románia és Bulgária az osztrák (és Bulgáriánál holland) vétó miatt nem csatlakozhat a schengeni övezethez

Bár minden feltételt teljesítettek a Bizottság szerint, Románia és Bulgária az osztrák (és Bulgáriánál holland) vétó miatt nem csatlakozhat a schengeni övezethez. Horvátországba viszont januártól könnyebben utazhatunk.

A schengeni térség 2008-ban bővült utoljára. Horvátország újévi csatlakozásával az EU-n belül már csak Bulgária és Románia szárazföldi határain lesz ellenőrzés. Az EU-ban még Ciprus és Írország nem tag.

Évtizede zajlik a bolgár és román csatlakozás előkészítése, azt az EP is támogatta, és a Bizottság szerint is megfeleltek a feltételeknek. Az osztrák és a holland belügyminiszter két ország esetében mégis élt a vétójogával.

Kifogások: Hollandiában a bolgár korrupcióra és a szervezett bűnözésre, Ausztriában főleg a migrációs veszélyre hivatkoztak. Az osztrák néppárti belügyminiszter általában is szkeptikus Schengennel kapcsolatban.

Heves reakciók: a pozitív várakozások után óriási a csalódás a két kimaradónál. Bulgáriában a “képmutató, cinikus” Nyugatról beszélnek, Romániában a korábban támogatónak gondolt Ausztria került a célkeresztbe

A román politika felhorkant: Iohannis elnök igazságtalanságról beszél, a szociáldemokraták szerint a döntés karácsonyi ajándék Putyinnak. Pénteken aztán hazarendelték Bécsből a román nagykövetet is.

Abcúg osztrák: Sokan bojkottot hirdettek Romániában az osztrák árukra a Red Bulltól a Swarowskin át a Meinlig. Legnehezebb helyzetben az OMV van, mert ők épp nagyon szeretnének a fekete-tengeri gázmező feltárásában részt venni.

Örökre kint? Az osztrákok és hollandok azt hangoztatják, hogy az elutasítás csak a pillanatnyi helyzetre szól, és akár már 2023-ban újragondolható. Az erősödő migráció azonban nem biztos, hogy kedvezni fog egy újabb körnek.