Tompa Sándor annak járt utána, mivel lesz szegényebb Miskolc, ha nem érkeznek meg a támogatások
Küldjük felhasználásukra a Demokratikus Koalíció miskolci szervezetének álláspontját. Köszönjük, hogy olvasóikat, nézőiket tájékoztatják.

Az elmúlt 12 év lopásával Orbán Viktor kiprovokálta az uniós pénzek felfüggesztését – reagált a napokban a nyilvánosságra került információkra Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője. A DK Miskolci Szervezetének szakértője, Tompa Sándor annak járt utána, mivel lesz szegényebb Miskolc, ha nem érkeznek meg a támogatások.

Orbán Viktor az unió döntésével az elmúlt 12 év legnagyobb vereségét szenvedte el, és most mérte a legnagyobb csapást Magyarországra – fogalmazott Rónai Sándor, aki szerint egyetlen magyar miniszterelnök nem okozott még ekkora kárt az országnak. A baloldali politikus, Dobrev Klára árnyék-külügyminisztere szerint a kormányfő kétszer lopta meg az országot. Először, amikor a családjának, a gyerekkori barátjának és a fideszes oligarcháknak adta a hazánknak járó uniós pénzeket, másodszor pedig, amikor mindennek következtében az ország elveszít támogatásokat.

.A gyenge forintot, az „orbáni inflációt”, a megélhetési válságot éppúgy a miniszterelnök felelősségének nevezte Rónai Sándor, mint az uniós pénzek felfüggesztését, mondván, „ez a 12 éves lopás és az Orbán-rendszer egyenes következménye”.

A DK politikusa szerint nagyon kevés esély látszik arra, hogy mégis megkapjuk ezeket a pénzeket, hiszen ha az Európai Bizottság és az Európai Parlament is azt mondja, hogy „nem szabad egyetlen fillért sem adni Orbán Viktornak, mert csak ellopná”, akkor nagyon valószínűtlen, hogy ezzel a miniszterelnököket tömörítő Európai Tanács szembe menne.

Mit is jelent majd Miskolcnak ez a döntés ? – tette fel a kérdést Tompa Sándor. Arról már van információnk, hogy az úgynevezett helyreállítási alap tartalmi és cselekvési tervét – amelyet az EU a covid-válság okozta károk mérséklésére hozott létre – már elfogadták az EU döntéshozói. Ennek a büdzséje 5,8 milliárd euró. A kormány az elmúlt napokban hozta nyilvánosságra ennek a tartalmát és intézkedési tervét. A legjobb felbontású nagyítóval fésültük át a listát, és ebben mindössze egy bölcsődefelújítással és -bővítéssel szerepel Miskolc.- fogalmazott Tompa Sándor . Ebből az 5, 8 milliárd euróból – ha megérkezik – Miskolcnak ennyi jut. Nem több, ennyi. Ezt kapják a Fidesz-kormánytól a miskolci fideszes országgyűlési képviselők: Csöbör Katalin, Kiss János és Kovács Zsolt. Ennyit értek el Miskolcnak! Ennyit jelent nekik Miskolc!

De mi a helyzet a felzárkóztatási programokkal ? – fűzi tovább Tompa Sándor. Ott összesen 22,5 milliárd euróról van szó, de a Fidesz elől egyelőre 7,5 milliárd euró kifizetését felfüggesztették, zárolták. Ez a teljes költségvetés harminc százaléka, forintban 3000 milliárd. Hogyan érintheti ez Miskolc jövőjét? Amit ma ismerünk a kormány terveiből a felzárkóztatási programok kapcsán, az a Miskolcnak szánt 31 milliárd és 850 millió forint,amit az úgynevezett TOP+ programokra kapna. Erről a programról tárgyal majd Miskolc közgyűlése december közepén. A nagy kérdés az, ha a teljes költségvetés harminc százalékát zárolja a bizottság, hogyan érinti ez a mi pénzünket. Azaz 9 milliárd 555 millióval kevesebb érkezne? Persze itt is ott van az a bizonyos ha, hiszen ehhez az Orbá- kormánynak teljesítenie kell a mérföldköveket. Milyen fejlesztések maradhatnak el a következő 7 évben, vagy csúsznak tovább? És ha marad ez a kormány, és nem jön az EU-pénz, mennyivel lesznek szegényebbek a miskolciak, és mennyivel lesz még ennél is szegényebb a város? Mi, miskolciak és a Demokratikus Koalíció Miskolci Szervezete úgy látjuk, hazánknak, Miskolcnak olyan kormány kell, amely ide tudja hozni az EU pénzét, azt a pénzt, ami jár Miskolcnak, jár a magyar népnek- összegezte az álláspontját Tompa Sándor.