Tóta W. Száz évvel később a felkelő magyarok amerikai ejtőernyősökre vártak, utána pedig lelkesen hallgatták az amerikai pénzből sugárzó Szabad Európa Rádiót

Közelítsünk a pénz felől. Vegyünk elő egy ötszáz forintost, és tekintsük meg a rajta látható II. Rákóczi Ferencet. Róla kevesen gondolják, hogy idegen ügynök lett volna, pedig ha élt volna akkor Kocsis Máté, és a Habsburgok felkínáltak volna neki egy altányérnyalói pozíciót az udvarban, simán rávágja. Rákóczi ugyanis éveken keresztül pumpolta a francia királyt egy jó kis szabadságharc finanszírozása ügyében, és végül sikerült is összeszednie annyi mikroadományt, amivel belevághatott.

II. Rákóczi Ferenc Lipót császár alattvalója volt, ehhez képest egy másik uralkodóval boltolt, és nem plakátokra kért pénzt, hanem puskákra és lovasságra. Ennek több oka volt, az egyik, hogy nagyon nem tetszett neki az alattvalósdi, nem is tartotta legitimnek a Habsburg-uralmat, viszont tudta, hogy szép szóval nem sokra megy. A másik, hogy XIV. Lajosnak érdekében állt támogatni őt, mivel voltak bizonyos nézeteltérései Lipóttal, és ehhez jól jött egy második front a hátországban. Gurultak a Lajos-aranyak, bizony.

Kossuth Lajos a másik szabadság bukása után, emigrációban váltig azon dolgozott, hogy francia és angol segítséget szerezzen a folytatáshoz; nem tudunk róla, hogy emiatt kényelmetlenül érezte volna magát, vagy kevésbé magyarnak. És száz évvel később a felkelő magyarok amerikai ejtőernyősökre vártak, utána pedig lelkesen hallgatták az amerikai pénzből sugárzó Szabad Európa Rádiót, amelyet természetesen az akkori komcsik is nemzetbiztonsági kockázatként kezeltek.