Portfolio: Elkezdődik a Dunaferr teljes leállítása

Egy csütörtökre tervezett áramlekapcsolás és két, a lekapcsolást megakadályozó kormánydöntés alapján a Portfolio levonta a következtetést: megkezdődött a Dunaferr biztonságos lekapcsolásának előkészítése.

A lap szerint az E.ON november 28-án arról értesítette az ISD Powert, hogy december elsején 12:30-kor a Dunaújváros Vasmű tér 1–3. alatti felhasználási helyet (vagyis az ISD Dunaferr telephelyét) kikapcsolják a villamosenergia-ellátásból.

Az, hogy ez nem következik be, két frissen megjelent kormányrendeletnek köszönhető, ám a második rendelet már az üzem leállítására is utal. Az egyik rendelet szerint a villamosenergia-ellátást a hálózati engedélyes nem szüntetheti meg.

A másik rendelet szerint pedig a villamosenergia-ellátást mindaddig biztosítani kell, amíg a telephely területén található legnagyobb kockázatot jelentő létesítmények szakszerű és biztonságos leállításához szükséges.

Ezzel az is eldőlt tulajdonképpen, hogy a kormány és a katasztrófavédelem előkészíti a Dunaújvárosi Vasmű leállítását, következtet az eseményekből a lap.

Legutóbb még arról írtunk, hogy megvizsgálja a kormány, hogyan menthetné meg a Dunaferrt.

Hónapok óta bajban van a Dunaferr

A Dunaferrben szeptember közepén állt le az acélgyártás, miután a működéshez nélkülözhetetlen alapanyag, a koksz biztosításáról évtizedek óta gondoskodó partnerük, a Donau Brennstoffkontor GmbH váratlanul megtagadta a szállítást. A vállalat vezetése ekkor közölte, hogy az egyetlen esélyük a túlélésre a termelés fenntartása és az, ha gyorsan újra tudják indítani a nagyolvasztókat, „mert a hosszabb leállás – elsősorban az újraindulás műszaki kockázatai és költségei miatt – ellehetetlenítené a Dunaferr működését”.

A Dunaferr régóta kusza jogi helyzetben és nehéz anyagi körülmények között működik. A rendezetlen tulajdonosi viszonyokra jött a koronavírus-járvány, aztán az orosz–ukrán háború, az energiaválság. Mindezek a vállalatvezetés szerint „mára a Dunaferrt olyan helyzetbe sodorták, amellyel a társaságcsoport egyedül képtelen megbirkózni”, így jön képbe a Palkovics által felvetett állami segítség.

A Dunaferr tulajdonosi kálváriájáról ittitt és itt olvasható egy-egy nagyobb anyagunk.

Fotó: LKM Miskolc