Miskolc. Így bukott el a szavazáson a húskombinát helyére tervezett vegyigyár

A legutóbbi közgyűlésen, amikor újabb döntéseket kellett hozni, fordult a kocka. Varga Andrea alpolgármester már jelezte, hogy nem egyszerűen egy  technikai kérdésben kell állást foglalnia a közgyűlésnek. „Ez egyben értékválasztás is. A város klímasemlegességet választott, és minden döntésével ezt kellene támogatnia. A klímaszerződés előkészítése folyik. Már az előkészítések során tudatosan kell döntenünk. A projekt révén a környezetre veszélyes tevékenység folyhat. Valós veszély lehet” – mondta, majd arra kérte a képviselőket, hogy mindezt vegyék figyelembe a döntéskor, mérlegeljék a döntés súlyosságát.

Dr. Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői már korábban elmondták, hogy vannak kétségeik. „Éppen ezért az aggályokat kellene tükröznie az előterjesztéseknek. Ezt nem látjuk.” Barta Gábor (Fidesz) is több szempontból aggályosnak nevezte a tervezett létesítményt. „Az etil acetát nem feltétlenül mérgező, de a gyártási folyamat veszélyes. A környezetbe juthatnak a veszélyes anyagok. Közel van a Sajó. Ráadásul 30 méter magas építményekről van szó, amelyet nem lehet megfelelően eltakarni. Én nem javaslom  a gyár megépítését.”

A szavazáskor valamennyi a közgyűlésen jelenlévő – szám szerint 23 – képviselő nemmel szavazott, azaz egységes véleményt alkotott a vegyi gyár ellen.

boon.hu infó