Kilencen buktak le hálapénzzel

A szabályozás valóban drákói: egészségügyi szolgálati jogviszony nem létesíthető azzal, aki vesztegetés elfogadása miatt büntetőeljárás hatálya alatt áll, e feltétel alól felmentés nem adható, és a szolgálati jogviszonyban álló személynek a jogviszony teljes időtartama alatt meg kell felelnie a törvényben meghatározott feltételeknek, azok hiánya azonnali hatályú felmondási oknak minősül – válaszolta kérdésünkre az Országos Kórházi Főigazgatósága. Tehát amennyiben az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy vesztegetés elfogadása miatt büntetőeljárás hatálya alatt áll, jogviszonyát azonnali hatállyal meg kell szüntetni, mérlegelésre nincs lehetőség.

Vagyis az elbocsátáshoz nincs szükség jogerős ítéletre, de még vádemelésre sem: elég, ha egy feljelentésre nyomozás indult a dolgozóval szemben.

Negyvenkét esetben tettek feljelentést vagy indítottak nyomozást olyan egészségügyi dolgozókkal szemben, akik különböző korrupciós és más bűncselekményekkel gyanúsíthatók – mondta el Váradi Piroska rendőrezredes, a hálapénztilalmat is ellenőrző Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) korrupciómegelőzési főosztályának vezetője 2021 decemberében. Ebben azonban nemcsak a hálapénzes esetek vannak benne, hanem például az is, amikor egészségügyi dolgozók betegeket segítettek hozzá hamis védettségi igazolványokhoz. Ezért rákérdeztünk a hálapénzes ügyek számára is.

Az NVSZ 2021. január 1. és 2022. november 10. között kilenc olyan ügyben tett feljelentést, melyben hálapénz átadása történt – válaszolták kérdésünkre.https://24.hu/belfold/2022/12/01/halapenz-lebukas-buntetoeljaras-egeszsegugy-mok-gyori-korhaz/