Kanyog. Az Adventi vásárt is feláldozták, helyette egy szánalmas levelet dobáltak be a Széchenyi utcai üzletek postaládáiba. Ebben olyan kapitális ostobaságok szerepelnek, hogy…

Miskolcon ellopták a karácsonyt. Fotó: Kievben készül a díszkivilágítás (Karácsonyi)

A Kocsonyafesztiál, az Operafesztivál csak bemelegítés volt, majd a gyerekeket is meglopták, megszüntették a Mikulásvonatot, és most böllérkés alá került a kereszténység második legnagyobb ünnepe, a karácsony.

Meglépték, amit még Rákosi Mátyás sem mert megtenni. 1914-ben híressé tette a karácsonyt, hogy a lövészárkokban harcoló ellenfelek közösen ünnepeltek, manapság pedig Kijevben nem tűrik, hogy Putyin elvegye a karácsonyukat. A miskolciak viszont bárány módra hallgatnak, holott a város önkormányzata megfosztotta őket a közös ünnepléstől. Más, hasonló gazdasági helyzetben lévő megyei jogú városok mindent megtesznek, hogy ünneplés helyett ne sötétben, lakásaikba zárkózva szomorkodjanak az emberek. Miskolcon a napokban leszerelték a főutca karácsonyi díszeit. Ez nyílt hadüzenet. Kibújt a szög a zsákból. Féltek, hogy a Barlangfürdős fiaskó megismétlődik, és lelkesebb civilek kikövetelik a fények felkapcsolását. Így ennek még az esélye sem maradt meg, még egyetlen napra, Jézus születése napjára sem. Majd turbó fokozatra kapcsoltak, és egy huszárvágással az Adventi vásárt is feláldozták, helyette egy szánalmas levelet dobáltak be a Széchenyi utcai üzletek postaládáiba. Ebben olyan kapitális ostobaságok szerepelnek, hogy az Adventi vásár új értelmet nyert, az üzletek boltjaik elé kitelepülve árulhatják portékáikat.

Aki ezt a sületlenséget összehordta, az életében nem járhatott a főutcán, azt sem tudja, milyen üzletek vannak ott.

Különben nem gondolná, hogy majd a Tcom meg a Voda mobilokat fog kipakolni valami lócára, a gyógyszertárak hokedliről árusítják az aszpirint, a trafikosok a cigarettát, a pénzváltók az eurót. Az utcán lehet majd a bankok előtt hitelkártyát igényelni, a nyüzsgő tömeg az utcán csodálhatja meg a Patexeket, az ifjú párok gyűrűk között turkálhatnak.

A padokon a „padtársak” toborozhatnának örökbefogadókat is, nincs oly távol a húsvét, ne álljunk meg félúton, azt is szervezzük ki lelkes öntevékeny civileknek.

A koncepciónak része, hogy egy szedett-vedett kirakodás „emeli” a vásár fényét, ki mit talál a hátsó raktárban, arra pakol, és majd felvesznek erre a kis időre kisegítő alkalmazottakat, hisz a boltot nem lehet teljes egészében kiköltöztetni, sem bezárni, oda is kell eladó.

Jó lenne a sötétséget visszaszorítani a közterületekről, de az ünnepet az tenné még meghittebbé, ha sikerülne a városházából is száműzni. Erre jobban rászolgáltak az értelmi szerzők, mint a karácsony.

Lehetne gyűjtést szervezni szurokra, tollra, seprőre. Hiszen ha a városháza mindent áthárít a lakosokra, akkor értelmetlen nekik egyetlen fillért is fizetni.