A Belügy megunta az engedetlenséget: elitgimnáziumok tanárait rúgták ki

A Belügy olyan tanárokat rúgott ki, akik polgári engedetlenségben vettek részt. Máshogy ugyanis nincs hatékony eszközük arra, hogy felhívják a figyelmet az oktatásban uralkodó szörnyű állapotokra.

A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók – a Belügyminisztérium (BM) elvi álláspontját követve – 2022. december 1-ji hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát – közölte a BMI az MTI-n keresztül.

Telex úgy tudja, hogy

az Eötvös Gimnáziumból egy, a Karinthy Frigyes Gimnáziumból hat, a Vörösmarty Gimnáziumból szintén egy tanárt küldtek el.

Ezek mind jó nevű, nagy múltú intézmények, amelyek az oktatási rangsorokban is rendre ott vannak az élbolyban.

A BM álláspontja szerint:

  • Az érintetteket munkáltatóik korábban tájékoztatták arról, hogy a közalkalmazotti jogviszonyukból eredő lényeges kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének és rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik amennyiben a munkájuk végzését – a tanítást – bármely okra hivatkozva jogellenesen megtagadják.
  • A BM úgy értékeli, hogy a polgári engedetlenséget, hogy az „a pedagógus jogellenes munkamegtagadása“, amely „korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését és a művelődés Alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását. A diákok – életkoruktól függetlenül – tanulni járnak az iskolákba, számukra nem példamutató a jogszerűtlen magatartás.”