És akkor még nem beszéltünk a jogállami vitáról, ami a lengyeleknek lélegzetelállító 36 milliárd eurójába kerül

És akkor még nem beszéltünk a jogállami vitáról, ami a lengyeleknek lélegzetelállító 36 milliárd eurójába kerül – idáig. Ennyi pénzt tart vissza a Bizottság a koronaalapból, de elúszhat további 75 milliárd is a hosszú távú költségvetésből, ha Varsó nem tér jobb belátásra. Mindehhez jön még napi egymilliós bírság, amennyiben a Morawiecki-kormány nem hajtja végre az Európai Bíróság vonatkozó határozatát.

A felmérésekben a PiS még mindig vezet – 33,8%-kal, de a rivális Polgári Koalíció megszerezheti az irányítást, ha összeáll a nemzeti konzervatívokkal. Ilyen kemény próbatétel 2015 óta nem várt Kaczynskira, annál is inkább, mert látni, hogy politikájával már a saját pártja ellen fordult.

A hatalom akkor is tévedett, amikor azt hitte, hogy Kijev támogatójaként túlságosan is fontos, ezért az EU nem tagadja meg tőle a szubvenciókat. Egyszerűen alábecsülte, fogatlan oroszlánnak hitte a Bizottságot. Úgy hírlik, hogy főleg Didier Reynders, az igazságügyi biztos, és Vera Jourová alelnök nem hajlandó immár egy jottányit sem engedni.

Kaczynski harapófogóba került. Az igazságszolgáltatás reformja nála alaptétel, viszont ha meghátrál, azt igencsak rossz néven veszik a törzsszavazói. Ugyanakkor mind többen aggódnak, hogy nem jön meg az óriási összeg Brüsszelből, miközben egyre emelkednek az árak. Sokan a PiS-t teszik felelőssé a kutyaszorítóért.

Ebben a helyzetben a Jog és Igazságosság ismét rátalált a régi ellenségkép Németországra. Azt követeli, hogy Berlin fizessen újabb háborús kártérítést. Kaczynski szerint a náci Németország által okozott veszteségek a mai napig hatalmasak – mutat rá a Die Welt varsói tudósítója.    https://hvg.hu/360/20221129_Die_Weltertekeles_Kezd_inogni_Kaczynskiek_hatalma_a_nok_sertegetese_nagyon_nem_jon_be